banner-image

Lansiran globalni sistem za praćenje stanja useva

Nedavno je u Briselu lansiran sistem za upozoravanje pod nazivom ASAP, koji je razvijen u Africi, a  može da detektuje probleme u poljoprivrednoj proizvodnji širom sveta.  Sistem će jednom mesečno praviti izveštae u kojima će identifikovati zemlje koje predstavljaju potencijalne kritične tačke kada je u pitanju poljoprivreda.

Sistemom je trenutno pokriveno 80 zemalja u severnoj, zapadnoj i juogistočnoj Africi, jugoistočnoj i centralnoj Aziji i centralnoj Americi, u kojima će se pratiti situacija posmatranjem poljoprivrednih površina i praćenjem meteoroloških prilika.

Ovaj sistem za praćenje poljoprivrede će osim mesečnih izveštaja desetodnevno slati lokalna upozorenja o stanju useva na određenom lokalitetu što će omogućiti stručnjacima da blagovremeno preduzmu odgovarajuće mere za zaštitu useva.

U izveštaju za maj koji se nalazi na sajtu ASAP može se pročitati da se u regionu severne Afrike predviđaju dobri prinosi  gajenih useva zbog klimatskih uslova koji je pogodovali njihovom razvoju.

Suša u centralnoj Americi ugrozila je useve, ali su stanje popravile majske kiše. U ovom delu sveta počela je berba kukuruza. Istočna Afrika suočava se sa posledicama nedostatka padavina i povećanjem brojnosti štetnih insekata i slično.

(Agrosmart)