banner-image

Deset opština dobija toplane na biomasu

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić potpisao je sporayum sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Švajcarske konfederacije o zajmu i donacijama, koji će omogućiti prelazak deset toplana sa fosilnih goriva na biomasu. Projekat, kako se navodi na sajtu Vlade Republike Srbije vredi 27 miliona evra.

Reč je o toplanama u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Priboju, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju, koje će ubuduće koristiti biomasu umesto fosilnih goriva.

Zajam je, kako se navodi, veoma povoljan, sa fiksnom kamatnom stopom od 1,1 odsto, grejs periodom od pet godina i rokom otplate deset godina. Ova sredstva će vraćati lokalne samouprave iz ušteda ostvarenih u procesu korišćenja biomase umesto fosilnih goriva.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman podsetio je na to da je ta zemlja najveći bilateralni donator i partner Srbije od 2000. godine, iznevši podatak da je do sada 1,6 milijardi evra obezbeđeno za razne razvojne projekte, dok je 850 miliona evra usmereno u oblast obnovljivih izvora energije. Za ovaj projekat izdvojili su 20 miliona evra. Ukazao je na to da je projekat o prelasku toplana na biomasu važan zbog smanjenja emisije ugljen-dioksida i zaštite životne sredine, ali i otvaranja novih radnih mesta u opštinama gde se proizvodi biomasa.