banner-image

Pčelari (ni)su dobri susedi

Novosadsko društvo pčelara „Jovan Živanović“ na svom sajtu ukazuje na jedan raširen problem  koji se redovno ponavlja u vreme paše. Seleći pčelari, naime, često svoje košnice postavljaju u neposrednu blizinu drugih koje se tu već nalaze što je protivno propisima. Iz ovog društva navode nedavni drastičan primer kršenja pravila kada je pčelar iz Kragujevca doneo svoje košnice na lipovu pašu, na Fruškoj gori i tom prilikom smestio ih je svega 15 metara od već postavljenih košnica. Pri tome, između njih čak nije bilo nikakve prepreke.

Prema aktuelnom pravilniku kojim se reguliše ova oblast navedeno je da pčelar najpre mora da prijavi nadležnoj osobi da će postaviti košnice na određenom lokalitetu. Pri tome, lokacija na kojoj će biti postavljene košnice mora biti udaljena od susednog pčelinjaka koji je tu ranije postavljen najmanje 200 metara vazdušnim putem, odnosno najmanje 500 metara ako je u pitanju staconarni pčelinjak. Međusobna udaljenost može biti i manja pod uslovom da se pčelari o tome saglase pismenim putem.

Prednost pri postavljanju pčelinjaka ima pčelar koji je došao prvi. On je u obavezi da nakon postavljanja košnica na vidnom mestu postavi ploču pravougaonog oblika, dimenzija najmanje 20 x 30 cm, na kojoj je čitko ispisano ime i prezime, odnosno naziv, adresa i telefonski broj pčelara, kao i ID broj gazdinstva iz Centralne baze o obeležavanju životinja.

Poštovanje navednih pravila je veoma važno kako bi se predupredilo nekontrolisno širenje bolesti i omogućilo kvalitetno poslovanje svih pčelara.

Svi podaci vezani za  prailnu selidbu i postavljanje pčelinjaka na novu pašu mogu da se pročitaju u Pravilniku o uslovima i načinu gajenja i selidbe pčela, sadržini uverenja o transportu, kao i o uslovima za izdavanje saglasnosti da pčelari iz drugih zemalja mogu koristiti pčelinju pašu na teritoriji Republike Srbije.

S. K.