banner-image

Kolumbijska zelena zgrada čuva biodiverzitet

Naj­ve­đa na sve­tu ver­ti­kal­na ba­šta na­la­zi se u Bo­go­ti u Ko­lum­bi­ji. Ta­mo je či­ta­va jed­na zgra­da kom­plet­no po­kri­ve­na bilj­ka­ma. Za iz­grad­nju ove ver­ti­kla­ne bašte upo­tre­blje­no je 85.000 bi­lja­ka ko­je su pre­kri­le po­vr­ši­nu od oko 3.100 kva­drat­nih me­ta­ra. Ur­ba­na ba­šta ove po­vr­ši­ne mo­že da pro­iz­ve­de do­volj­no ki­se­o­ni­ka za 3.100 lju­di, mo­že da pre­ra­di bli­zu 800 ki­lo­gra­ma te­ških me­ta­la, ima ka­pa­ci­tet da ap­sor­bu­je 2.000 to­na štet­nih ga­so­va i upi­je bli­zu 400 ki­lo­gra­ma pra­ši­ne.

Ba­šta je kom­plet­no za­vr­še­na 2015. go­di­ne na­kon što su to­kom či­ta­ve pret­hod­ne go­di­ne po­sta­vlja­ne bilj­ke. Sa­sto­ji od se­ri­je stu­bo­va po­sta­vlje­nih duž zi­do­va zgra­de ko­ji dr­že bilj­ke na svom me­stu.

Osim že­lje da ži­vot u gra­du uči­ne hu­ma­ni­jim, kon­struk­tor ba­đte fir­ma Pa­i­sa­ji­smo Ur­ba­no vo­di­la je ra­ču­na da pri­li­kom sad­nje upo­tre­bi što vi­še vr­sta i na taj na­čin do­pri­ne­se oču­va­wu bi­o­di­ver­zi­te­ta u ovoj dr­ža­vi.

(Poljoprivrednik)