banner-image

U žetvu samo sa ispravnom mehanizacijom

Žetva počinje i članovi Štaba za žetvu kikindske opštine pozvali su paore da budu savesni i vode računa o ispravnosti žetelačke mehanizacije kako bi najvažniji poljoprivredni posao leta protekao brzo, kvalitetno i bez problema:
-Narednih dana kombajni će masovno ući u polja. Procene su da će žetva trajati od 25. juna do 15. jula. Saobraćajna policija obilaziće otkupna mesta. Vodiće računa da ne dolazi do gužvi i zastoja, ali će kontrolisati i ispravnost mehanizacije. Tržišna inspekcija obavila je kontrolu svih otkupnih mesta. Do kraja nedelje će gorivo biti distribuirano svim seoskim Dobrovoljnim vatrogasnim društvima, a i oni će kontrolisati ispravnost žetelačke mehanizacije- naveo je Milivoj Linjački, predsednik Štaba za žetvu.
On je upozorio da će se nepoštovanje utvrđenih propisa strogo sankcionisati:
– Mali znak nepažnje, u kombinaciji sa visokim dnevnim temperaturama, dovoljan je da vatra zahvati njivu ili prikolicu punu letine. Osim ispravnih radnih mašina koje učestvuju u žetvi, važna je i adekvatna protivpožarna oprema. Podsetiću da je paljenje vatre na otvorenom prostoru strogo zabranjeno-dodao je Linjački.
Zamenik komadanta Vatrogasnog bataljona, Radislav Radivojac, pozvao je žeteoce da budu obazrivi:
-Svakog leta smo suočeni sa istim problemom- paljenjem strnjike. Apelujem na poljoprivrednike da to ne čine, i da u žitorodna polja ne kreću sa neispravnom mehanizacijom. Samo jedna varnica dovoljna je da izazove požar- kazao je Radivojac.
U kikindskom ataru jesenas je pšenica posejana na oko 10.000 hektara.

(KikindaOnline)