banner-image

Borovnice iz Šumadije traže Holanđani

U Šumadiji je počela berba borovnica na oko osam hektara, koliko ukupno ima zasađeno kod petnaestak odgajivača.  Odgajivači iz Udruženja „Šumadijska borovnica“ ove godine očekuju prinos od oko 15 tona. Tovar od prve tri tone već je otišao u Holandiju. Otkupna cena borovnice je 5,45 evra po kilogramu, a izvezena je po GlobalGAP standardu.

– GlobalGAP standard za borovnicu podrazumeva  prvo da plod mora biti zreo i promera 14 milimetara. Osim toga, morate da imate priloženu listu preparata koji su se koristili tokom vegetacije i  berbe, odnosno kako smo štitili biljke od rizika, štetočina. Zatim mora da se ispoštuje način berbe, pakovanje gajbica, veličina i slatkoća ploda, kaže Marko Maksimović iz Topole, jedan od proizvođača borovnica. 

Prosečan prinos po žbunu u drugoj godini vegetacije, u kojoj je većina zasada, jeste oko 800 grama, dok iduće godine šumadijski borovničari očekuju 2,5 kilograma po biljci.

U ovom delu Srbije borovnica se nikada nije gajila, niti izvozila, a prvi zasadi počeli su da niču pre dve godine, i to u hidroponskom načinu uzgoja.

B. Nenković

(Poljoprivrednik)