banner-image

Država će otkupiti pšenicu po 18 dinara ali samo 30.000 tona

Vlada Srbije doneće odluku da Republička direkcija za robne rezerve otkupi od poljoprivrednika pšenicu po 18 dinara s PDV-om, saznaje Agrosmart. Prema još uvek nezvaničnim podacima količine hlebnog zrna koje će država otkupiti neće biti velike – oko 30.000 tona.

Podsetimo, nakon objavljivanja prvih otkupnih cena od 14,5 i 15 dinara za kilogram pšenice, ratari su izrazili nezadovoljstvo i najavili proteste. Na sastanku sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja minulog petka u Vladi Vojvodine ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kazao je da je Robnim rezervama predloženo da otkupi hlebno žito po 18 dinara, a o tome je tek trebalo da se razgovara.  

On je naglasio da cene određuje tržište, ali da će država pomoći svojim alatima.

-Svakako ćemo nastojati da disperzujemo otkupna mesta, da ne dođemo u situaciju da neko iz Banata dobije otkupno mesto u Ćupriji, kazao je tada Nedimović.

On tada nije mogao da precizira količine pšenice ovogodišnjeg roda koja će od seljaka biti kupljena, a od poljoprivrednika koji su bili na sastanku u Vladi Vojvodine moglo se čuti da bi jedino 200.000 tona moglo da značajnije utiče na tržište i nepovoljnu situaciju po ratare.

Iznenađujuće, danas su s terena stigle informacije koje idu u prilog proizvođačima. Naime, prema onome što smo čuli od sremskih ratara pojedini otkupljivači sada za žito nude i 16 dinara s PDV-om, što je akontativna cena. Sve u svemu, igra oko otkupa hlebnog zrna biće neizvesna dok se ono ne smesti u skladišta.

Trgovci poručuju da će, i pored nesumnjivo manjeg ovogodišnjeg roda od lanjskog, pšenice biti dovoljno i za nas i za svetsku pijacu.

U organizaciji “Žita Srbije” procenjuju da će rod iznositi oko 2,3 miliona tona, što znači da ćemo, kada podmirimo domaće potrebe od 1,5 milion tona, uz zalihe od pola miliona tona imati za izvoz do million I po tona hlebnog zrna.  

Na svetskom tržištu kretanja su takva da ukazuju na rast cene pa je, kažu u “Žitima Srbije” za očekivati da ona i kod nas bude viša.

S. G.