banner-image

Nedimović: Zabluda je da je Srbija žitnica

Mere finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji će se menjati jer je povrtarstvo, posebno ono koje stiže rano u proleće i koje može da donese više pofita „nepravedno zapostavljeno“, rekao je danas resorni ministar Branislav Nedimović.

On je na predstavljanju „Studije o trendovima, konkurentnosti i očekivanjima u poljoprivredi Srbije“ rekao da je „zabluda da je Srbija žitnica i da može da hrani pola Evrope“.

„Trebalo bi da budeo svesni da voćarstvo i povrtarstvo, posebno ranije sorte proizvođačima donose dobru zaradu“, rekao je Nedimović.

Glavna tržišta Srbije su prema njegovim rečima tržišta zemalja jugoistočne Evrope, EU i Rusije.

„Rusija je zlatno tržište za srpske jabuke, ali neće biti još dugo jer Rusi sade jabuke i za nekoliko godina će svojom proizvodnjom zadovoljavati domaće potrebe, a mi ćemo morati da tražimo druga tržišta ili da sečemo te voćke“ rekao je Nedimović.

Dodao je da „država može da napravi izuzetak i u jednom trenutku da pomogne kada se oteža plasman nekih proizvoda kao sada maline ali da to nije dobro“.

„Pomoć povećava očekivanja pa nesmotrene odluke države o jednokratnoj pomoći u jednom trenutkuz mogu da naprave ršum na tržištu. Umesto pomoći proizvođačima bi trebalo reći istinu da je tržište zaćeno tim voćem“, rekao je Nedimović.

Dodao je da ga je iznenadila činjenica da su višnje najkonkurentnija srpska roba, do čega se došlo u Studiji o trendovima, konkurentnosti i očekivanjima u poljoprivredi Srbije, koju je radila konsultanska kuća SEEDEV.

„Najveći problem pri utvrđivanju ekonomske politike je što nema istraživanja koje je rađeno u skorije vreme pa je u takvoj situaciji teško doneti program mera“, rekao je Nedimović i dodao da i proizvođači višanja mogu s pravom da traže podršku države.

Ministarstvo poljoprivrede, kako je rekao, mora naći način da obezbedi izvoz junetine, a ne samo teletine.

Konsultant SEEDEV-a Ivana Dulić Marković rekla je da višnje iz Srbije nemaju jaku konkurenciju, i da su na trećem mestu, posle višanja iz Mađarske i Španije.

„Proizvodnja malina, višanja i šljiva je uspešna jer su njihovi proizvođači spremni da primene inovacije i zato što u jednom trenutku nije bila velika konkurencija“, rekla je Dulić.

SEEDEV je konsultantska kompanija koja se bavi analizom problema i predlaganjem rešenja u poljoprivredi i razvoju sela u Srbiji, na Zapadnom Balkanu i Kavkazu.

(Beta)