banner-image

Pokrajina pomaže podizanje protivgradnih mreža i plastenika

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručio je danas u velikoj sali Skupštine AP Vojvodine ugovore o dodeli bespovratnih sredstava poljoprivrednicima koji su ih ostvarili na osnovu dva konkursa na teritoriji AP Vojvodine za 2017.

Radojević je naveo da se za nabavku protivgradnih mreža potpisano 16 ugovora, od čega deset spada u kategorije koje su po prvi put prepoznate u merama agrarne politike Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a to su poljoprivrednici mlađi od 40 godina, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednici koji deluju u otežanim uslovima rada. 

Ukupna vrednost investicija za protivgradne mreže iznosi oko 72 miliona dinara od čega je učešće Pokrajinskog sekretarijata na nivou od oko 43 miliona dinara, čime će pod protivgradnim mrežama biti pokriveno novih 54 hektara.
„Moram napomenuti da u ovoj godini, ukupno sa današnjim potpisivanjem ugovora, imamo 76 poljoprivrednika – korisnika sredstava po ovom osnovu, od čega 52 koji ostvaruju poseban iznos subvencija od 70 odsto za kategorije mlađi od 40 godina, žene nosioci gazdinstava i oni koji se bave poljoprivredom u otežanim uslovima“, rekao je Radojević, ocenivši da ova mera po prvi put prepoznaje ove kategorije a dokaz da postoji interes kod ovih korisnika pokazuju rezultati konkursa.
Govoreći o konkursu koji se odnosi za proizvodnju u zaštićenom prostoru, odnosno nabavku za plastenike, Radojević je zaključio da od potpisanih 79 ugovora, 47 njih takođe pripada pomenutim kategorijama koje ostvaruju subvenciju od 70 odsto mogućeg povraćaja, što su mere koje se po prvi put primenjuju.

Ukupna vrednost za sredstva po osnovu ovog konkursa je 42 milona dinara, od čega je učešće Pokrajinskog sekretarijata na nivou od oko 28 miliona čime će se dobiti novih 80.000 kvadratnih metara pod plastenicima.

Radojević je takođe najavio i raspisivanje novih konkursa, nakon usvojenog rebalansa budžeta koji stupa na snagu od 1. jula, putem kojih će otvoriti mogućnost da poljoprivrednici sa teritorije AP Vojvodine budu subvencionisani za nabavku stubova u vinogradarstvu, ograda, mreža za zasenu, i po prvi put i antifrost sisteme. Tom prilikom pozvao je poljoprivrednike da aktivno prate konkurse kako bi ostvarili prava na bespovratna finasijska sredstva.