banner-image

Počelo suzbijanje ambrozije

 U Novom Sadu počela je sezona suzbijanja ambrozije. Ova opasna alergena biljka sve je raširenija na poljima, ali i u gradskim sredinama i sve više ljudi reaguje na prisustvo njenog polena u vazduhu. Najefikasnije suzbijanje ovog korova obavlja se mehanički, odnosno košenjem pre nego što biljke razviju seme. Košenje  treba obavljati što bliže tlu zbog sposobnosti biljke da obrazuje reproduktivne  organe veoma nisko na stablu. Za sada nema efikasnih herbicida koji bi suzbili samo ambroziju u usevima što dodatno otežava borbu sa ovim korovom. Treba imati na umu da košenje u vreme kada ambrozija cveta može da donese više štete neo koristi, jer se na taj način potpomaže rasejavanje polena pa je samim tim i veća opasnost za ljude sklone alergijama.

Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“ Novi Sad započelo je pre par dana akciju suzbijanja ambrozije koja će trajati do početka oktobra. Ugovorom je predviđeno da bude obuhvaćena površina od oko 9.500.000 kvadratnih metara. Od toga košenjem će biti pređeno 8.842.000 , a hemijskim sredstvima 658.000 kvadratnih metara. Najveće površine, kako se navodi na sajtu ovog preduzeća, obuhvaćene njima nalaze se oko kanala Dunav-Tisa-Dunav, Tržnog centra „BIG“, na južnom Telepu, Bulevaru Patrijarha Pavla, oko Somborske rampe i na Bulevaru Jovana Dučića na Novom naselju i nekoliko površina na Adicama, među kojima se izdvaja ona u Šumskoj ulici.

Pri tome, komunalno preduzeće ima obavezu da čistim održava samo javne površine, dok na onima koje su u privatnom vlasništvu sami vlasnici treba da uklone ambroziju.

S.K