banner-image

Sledi period žega, usevi ugroženi

Republički hidrometeorološki zavod upozorava na izuzetno visoke temperature koje će na području Srbije trajati do 02.07. Prognozira se da će živa u termometru dostizati 35-40 stepeni, a ponegde čak i 42 stepena.

Visoke dnevne temperature i nedostatak obilnijih padavina predstavljaju problem za stanje svih useva, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U periodu od 27. do 30. juna prognozira se pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa maksimalnom dnevnom temperaturom u većini mesta od 33 do 38, a u četvrtak i petak, 29. i 30. juna, ponegde i do 40 stepeni. Samo je u planinskim predelima, a u četvrtak i na severu i zapadu Srbije, uz lokalni razvoj oblačnosti moguća kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom. Od subote 1. jula očekuje se malo hladnije vreme sa temperaturom u granicama proseka za početak jula, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, naročito u nedelju 2. jula. Od ponedeljka 3. do srede 5. jula očekuje se postepena stabilizacija vremena i manji porast temperature. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u narednom 10-dnevnom periodu u delovima zapadne, centralne i jugoistočne Srbije preovladavaće umerena do ekstremna suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.