banner-image

Još 58 poljoprivrednika dobilo bespovratna sredstva iz pokrajinskog budžeta

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević potpisao je danas 58 ugovora sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Od toga 22 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje nabavke opreme za hladnjače, mašina za pripremu voća i povrća za tržište, opremu za preradu uljarica i sušare za aromatično, začinsko i lekovito bilje i 36 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi.

Tim povodom, naglasio je  da su za obe konkursne linije u 2017. godine obezbeđena mnogo veća sredstva nego u prošlog godini i pozvao poljoprivrednike da i dalje konkurišu za sredstva Pokrajinskog sekretarijata kojima se podržavaju mere agrarne politike. Radojević je precizirao da su poslednjim rebalansom pokrajinskog budžeta predviđeni novi iznosi finansijskih sredstava i za ova dva konkursa.

-Do 31. maja bila su utrošena sva sredstva koja su bila namenjena za opremanje stočarskih farmi i rebalansom je obezbeđeno novih 35 miliona dinara. Ukupno, u 2017. godini poljoprivrednicima će na raspolaganju biti 85 miliona dinara za ovu namenu. U odnosu na prošlu 2016. godinu, kada je to bilo na nivou od 30 miliona dinara, gotovo tri puta više para imamo opredeljeno za opremanje stočarskih farmi u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, i za nabavku opreme za hladnjače, mašine za pripremu proizvoda za tržište, za sušare – za tu konkursnu liniju rebalansom su opredeljena dodatna sredstva. Za 2017. godinu poljoprivrednici iz Vojvodine na raspolaganju imaju ukupno 145 miliona dinara, u odnosu na 38 miliona kolko je bilo prošle godine. Dakle, preko 100 miliona dinara više, tačnije blizu četiri puta više para namenjeno je poljoprivrednicima Vojvodine, rekao je pokrajinski sekretar mr Vuk Radojević.

Vrednost danas potpisana 22 ugovora za nabavku opreme za hladnjače, opreme za preradu uljarica, mašine za pripremu voća i povrća za tržište i sušare iznosi oko 70 miliona dinara, a učešće Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu je nepunih 50 posto, odnosno 34 miliona dinara. Najveće interesovanje je bilo za nabavku opreme za hladnjače.

Kad je reč o konkursnoj liniji za opremanje stočarskih farmi, vrednost danas potpisanih 36 ugovora je veća od 58 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila oko 29 miliona dinara. Najveće interesovanje je bilo za nabavku opreme za svinjarske farme.