banner-image

Petostruko veća proizvodnja uz Biosens

U Beogradu su Ministarstvo prosvete i nauke, pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, vladina Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Institut Biosens iz Novog Sada potpisali ugovor kojim je predviđeno da, uz pomoć kredita Evropske investicione banke u iznosu od 11 miliona evra i direktnim ulaganjem države vrednim tri miliona, bude izgrađena nova zgrada Biosens instituta, kao i da ona bude opremljena najsavremenijom tehnologijom. Prethodno je u osavremenjivanje rada ovog instituta Evropska unija uložila 14 miliona evra.

Potpisivanje ugovora bilo je preduslov za projektovanje i raspisivanje tendera za izvođača.

Predviđen početak radova je početak 2018, a predviđeno vreme izgradnje je godinu dana.

Cilj izgradnje i opremanja nove zgrade je osavremenjivanje i digitalizacija poljoprivrede i pružanje mogućnosti proizvođačima da vide direktnu korist od usvajanja i primene novih tehnologija.

Za samostalne poljoprivredne proizvođače će usluge ovog Instituta biti besplatne, naučnim institutima će biti dostupna najsavremenija oprema, dok će institut sa kompanijama koje takođe mogu biti krajnji korisnici usluga sklapati ugovore o saradnji na godišnjem nivou.

„Jedan primer je da mobilni telefon postaje vrlo važna alatka za proizvođača, da pomoću mobilnog telefona on može da slika svoje useve, razne bolesti kojih bude, da to sve bude u informacionom sistemu, da dobija besplatne analize, da dobija satelitsku sliku na mobilni telefon , i da dobija preporuke kad šta treba da uradi“, rekao je Vladimir Crnojević, direktor Instituta Biosens.

Sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Pokrajinske vlade, koja je inače u okviru kampusa novosadskog univerziteta obezbedila parcelu za izgradnju zgrade, rekao je da su sve strane ujedinjene oko projekta pokazale da zajedničkim snagama može da se uradi mnogo.

„Ono što spaja informatiku i privredu jeste nešto što će nas itekako spojiti sa evropskim okruženjem. Veliki dan za srpsku nauku, veliki dan za sve nas koji smo dali podršku ovom projektu“, istakao je Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavio je da će resorno ministarstvo, u saradnji sa SANU, pokrenuti ciklus novog, trajnog modela finansiranja nauke u narednih 10 meseci po sličnom principu.

„To je jedan od najbitnijih projekata našeg ministarstva u Vladi Srbije, koji radimo sa Svetskom bankom, tako da će taj jedan novi projektni ciklus vrlo brzo biti tema oko koje ćemo se još tokom leta čuti, a onda ćete videti kakva rešenja nudimo, da ukupna naučna zajednica, da li je na fakultetu, institutu, ili iz bilo kog naučnog centra, bude kompletno uključena u ceo proces“, kazao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zahvaljujući opremi i znanju koje će Institut Biosens moći da ponudi proizvođačima oni na postojećem zemljištu mogu da upetostruče proizvodnju.

(RTV)