banner-image

U Kumanu podignuti plastenici za početnike u povrtarstvu

U sredu, 28. juna, svečano su potpisani ugovori između predstavnika Opštine Novi Bečej i troje mladih poljoprivrednika koji će zahvaljujući projektu “Poljoprivredni inkubator za mlade na selu” u naredne dve godine uzgajati poljoprivredne kulture u plastenicima na periferiji Kumana. Ideja je da se tokom ovog perioda mladi osposobe za samostalno obavljanje plasteničke proizvodnje. Nakon isteka perioda od dve godine njihovo mesto zauzeće novi stanari inkubatora takođe sa ciljem savladavanja plasteničke proizvodnje U planu je da na ovaj način direktno ili indirektno do posla dođe 50 mladih.

-Nadamo se da će iskustvo koje mladi budu dobili u periodu od dve godine, koliko traje mentoring, značajno uticati na to da se odvaže i izrade svoje plastenike kako bi nastavili da se bave proizvodnjom povrća. Pored kompletne infrastrukture, obezbeđen je i sadni material za korisnike inkubatora. Paradajz je već zasađen u plastenike i sad preostaje da pratimo rad mladih” rekao je Kristijan Lukić, koordinator projekta.

Opština Novi Bečej je u projektu učestvovala sa milion dinara što je utrošeno na infrastrukturno opremanje parcele koja je dodeljena u ove svrhe. Sami plastenici finansirani su sredstvima Ministarstva omladine i sporta i oni su sada, nakon realizovanog projekta prešli u vlasništvo Opštine Novi Bečej koja će se dalje starati o plastenicima, ali i mladima koji u njima rade. Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine naglasio je da je ovo drugi projekat ovakve vrste na teritoriji opštine, prvi je sproveden kroz program USAID-a:

– Ovaj poljoprivredni inkubator je, inače, drugi za opštinu Novi Bečej i predstavlja šansu da naši sugrađani dobiju besplatno  plastenike i rasad i da ulože samo svoj rad, znanje i iskustvo i pritom budu kompitabilni i imaju mogućnost da sami zasnuju svoju proizvodnju što vidimo i kao najveći benefit ovog projekta, rekao je Svilengaćin.

Duško Matić jedan je od ratara koji su prošli obuke tokom ovog projekta. Prema njegovim rečima, veoma je zahvalan na ukazanoj šansi, a ideju da se uključi u ovakav posao dobio je radeći za privatnika.

-Radio sam ovakav posao kao radnik jednom drugom gazdi. Video sam da je isplativo, ali ljudi ne smeju da se upuste u ovaj posao sami. Ja sam rešio da pokušam, rekao je Matić stojeći ispred plastenika koji će u naredne dve godine biti dom njegovih kultura. Kako kaže, planira da uzgaja paradajz i salatu i da ima roda preko cele godine, a naročito, zimi.

Projekat je realizovan u partnerstvu Omladinskog kluba Novog Bečeja sa Opštinom Novi Bečej i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat i finansiran sredstvima Ministarstva omladine i sporta. Iz budžeta lokalne samouprave je za ove namene utrošeno milion dinara, a ukupna vrednost projekta je 2.916.700,00 dinara.

(Agrosmart)