banner-image

Crna Gora počinje da koristi IPARD i 40 miliona evra

Crna Gora je ispunila ključne uslove koji se odnose na uspostavljanje administrativne strukture neophodne za početak sprovođenja IPARD programa, kroz koji će crnogorska poljoprivreda krenuti sa povlačenjem ranije obezbeđenih 40 miliona evra bespovratne podrške iz EU.

Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD II 2014-2020 (IPARD II program) Evropska komisija usvojila je 20. jula 2015. godine, a Vlada Crne Gore 10. septembra 2015. godine. Pomenimo, u Briselu je IPARD II program za Srbiju usvojen 24. januara 2015. godine, ali naša zemlja još nije počela da ga koristi.

“Kroz sprovođenje ovog Programa, crnogorskoj poljoprivredi na raspolaganju je oko 40 miliona evra bespovratnih sredstava, što je potencijalno oko 80 miliona novih investicija. Priprema administrativnih struktura u Crnoj Gori u cilju akreditacije za početak korišćenja IPARD sredstava u završnoj je fazi”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnika EK, Liam Breslin, pohvalio je dosadašnji rad Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ističući da su gotovo u potpunosti ispunjene preporuke revizora u cilju dobijanja ovlašćenja za izvršavanje budžetskih zadataka.

On je kazao da su praktično stvoreni uslovi za početak sprovođenja IPARD programa, odnosno objavljivanje prvog javnog poziva, što se, prema njegovoj proceni, može očekivati u narednom periodu.

Paralelno sa aktivnostima na akreditaciji struktura za korišćenje IPARD-a, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pravovremeno je radilo na pripremi poljoprivrednih proizvođača, odnosno podizanju njihovih apsorpcijskih kapaciteta, kako bi bili spremniji za korišćenje ovih sredstava.

“Najznačajnija priprema, svakako, predstavlja iskustvo kroz sprovođenje IPARD like projekata bespovratne podrške kroz koje su i proizvođači, ali i administracija, posebno stručne i savetodavne službe, postigli značajan stepen napretka u tom pravcu. Poseban segment pripreme predstavlja informisanje i edukacija poljoprivrednika. U prethodnom periodu, održan je niz informativnih radionica na temu IPARD-a. Saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima u pravcu njihovog boljeg informisanja i pripreme za povlačenje raspoloživih sredstava IPARD-a biće intenzivirana u susret objavljivanju prvog javnog poziva za dodelu sredstava, ali i tokom sprovođenja”, istakli su oni.

(Agrosmart)