banner-image

70 miliona evra za evropske voćare

EU će nastaviti da pomaže proiyvođačima voća na svojoj teritoriji koji trpe posledice zbog nemogućnosti izvoza u Rusiju. Šema pomoći nastaviće da se primenjuje do kraja juna 2018. godine i planirano je da u ove svrhe EU izdvoji 70 miliona evra. Pomoć je namenjena farmerima koji su ranije izvozili voće na tržište Rusije i nisu uspeli da nađu novog kupca za ssvoje proizvode. Ovi voćari su svoje proizvode usmerili kao donacije školama i dobrotvornim organizacijama ili ih koriste u ishrani životinja, prerđuju ih , kompostiraju i slično.

-Na ovaj način šaljemo poruku da ćemo nastaviti da dajemo snažnu podršku našim poljoprivrednicima. Ove mere pomoći usko su povezana sa našim radom na modernizaciji i pojednostavljenju Zajedničke agrarne politike, izjavio je Fil Hogan, evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Dosadašnje mere pomoći imale su, kako navodi Evropska komisija, pozitivne efekte i pobiljšale su situaciju na tržištu pogotovo kad je u pitanju povrće  i jednogodišnji usevi. Kada je u pitanju voćarska proizvodnja prilagođavanje je teže i zato su nove mere pomoći usmerene uglavnom u ovaj sektor.

Mere podrške namenjene su za 12 zemalja EU, odnosno za Belgiju, Nemačku, Grčku, Španiju, Italiju, Hrvatsku, Francusku, Kipar, Holandiju, Austriju, Poljsku i Portugaliju. Novčanu pomoć dobiće proizvođači jabuka, breskvi, šljiva, citrusa, kajsija i nektrarina.

S.K.