banner-image

Malinari kod ministra: Jesu li kriminal i monopol jači od države?

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je danas sa proizvođačima malina i hladnjačarima i rekao da je optimističniji nego ranije.

Kako je istakao, sastanak je sada protekao u boljem raspoloženju.

Na sastanku, na kojem je učestvovao i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić, malinari su zatražili susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. 

Oni su zatražili da se vidi, kako kažu, da li su jači kriminal i monopol od države. 

“Dobili smo zahteve za organizaciju sastanka na višem nivou i ja ću tokom dana preneti te molbe predsedniku i premijerki. Nadam da ćemo u narednim danima razgovarati na jedan širi način jer je to potrebno pre svega zbog razvoja i opstanka malinarstva u Srbiji“, rekao je Nedimović, a preneo Tanjug.

On je istakao i da je na osnovu stavova koje čuo na sastanku njegov optimizam znatno veći nego što je bio prethodni put zato što se dolazi do ključnih stavri koje muče srpski malinu i njenu proizvodnju. 

Podsećajući da je problem u ceni, ministar je istakao da je tržište prva i opredeljujuća stvar koja reguliše trgovinu. 

“Dok god se razgovara o ovoj temi to znači da ima nade da se postigne rešenje“, rekao je Nedimović dodajući da je u pogledu zahteva koji se odnosi na cene, tržište to koje opredeljuje i određuje pravila igre. 

Ministar je istakao i da je posao državnih organa da ispitaju i spreče poremećaje na trzištu i pokušaje zloupotrebe. 

“Saslušao sam zahteve i jedne i druge strane. Proverićemo sve navode preko naših institucija“, rekao je Nedimović. 

On je naveo da su prethodnih mesec dana mnogo vremena provodili baveći se time, a da ih je na to obavezalo 270 miliona evra izvoza. 

Direktor zemljoradničke zadruge Eko voće iz Arilja i predstavnik proizvođačke grupacije malinara Božo Joković rekao je da je sastanak protekao u radnoj atmosferi te da se došlo do osnovnog zaključka – da stanje nije dobro. 

“Proizvođači su nezadovoljni s niskom cenom maline, hradnjačari tvrde da ne mogu to da plate skuplje… i mi smo izneli predlog da se do kraja nedelje zakaže sastanak gde će biti pozvani predsenik i premijerka Srbije“, rekao je Joković. 

Prema njegovim rečima, na sastanak će biti pozvan i neko od hladnjačara sa juga kako bi objasnio zbog čega je ove godine na tom delu terena data cena od 100 dinara kada svi znaju da je prošle godine završena cena bila od 240 dinara. 

“Proizvođačke grupacije imaju veliki problem. Sav rizik koji se dogodio pao je na pleća malinara i mi ne možemo sami da iznesemo to breme. Moramo da napravimo tim i kada se završi sezona dogovorili smo se da sednemo i napravimo strategiju malinarstva u nekom dužem periodu gde nećemo imati ove turbulencije“, rekao je Joković. 

Direktor kompanije Hibrid Beograd i predsednik grupacije za biljnu proizvodnju pri PKS-u Duško Radulović ocenio je da sastanci idu u smeru razumevaja. 

On je istakao da izvoznici nemaju upita niti da se od njih traže ponude te da u ovom momentu nemaju parametre da formiraju cenu.