banner-image

Veća ponuda spustila cene voća i povrća

Nastavljen je trend bolje ponude breskve, nektarine i kajsije na kvantašu u Beogradu tokom poslednje sedmice juna. To je uslovilo pad cena ovih proizvoda. Pored njih jeftiniji su bili kupina, malina, ribizla i šljiva. Slabija ponuda trešnje uticala je na rast cene. Izostala je prodaja jagode. Znatno bolja bila je ponuda paprike, dinje, lubenice, patlidžana, crnog luka, belog luka i šargarepe. To je uticalo na pad cena ovih proizvoda. Niže su bile i cene boranije, paškanata i peršuna korenaša. Za razliku od njih skuplji je bio spanać.

Ponuda sezonskog voća bila je nešto bolja protekle nedelje na pijačnim tezgama u Čačku. Trešnje su se prodavale po ceni od 120 do 130 din/kg, a višnje od 90 do 120 din/kg. Dominantna cena malina iznosila je 200 din/kg. Kod breskve, nektarine i kajsije iznos je varirao od 100 do 120 din/kg. Raznovrsna je bila ponuda povrća. Prodajna cena krompira varirala je od 30 do 40 din/ kg, dok su se lubenica i crni luk mogli pazariti po ceni od 50 do 60 din/kg za kilogram. Dominantna cena krastavca salatara iznosila je 50 din/kg. Kod paprike je cena varirala od 90 do 100 din/kg, dok je slabija ponuda spanaća uslovila cenu od 150 din/kg.

 Na zelenoj pijaci u Loznici su poslednje nedelje juna bile najzastupljenije kajsija i breskva. Pristigle su prve kupine, letnje sorte jabuke, a sve više je i letnjih sorti kruške. Oskudnija je bila ponuda višnje u odnosu na prethodni period. Što se povrća tiče evidentiran je blagi pad cena paprike, paradajza, dinje, lubenice. Skuplji su u odnosu na prethodni period bili pasulj (beli, šareni i žuti), kupus i kelj.

U Vranju je na zelenoj pijaci tokom protekle nedelje došlo do pada cene banane sa 140 na 130 din/kg, breskve sa 160 na 70 din/kg, kajsije sa 160 na 100 din/kg i nektarine sa 160 na 120 din/kg. Rast cena zabeležen je kod maline sa 150 na 200 din/ kg, oraha sa 1.200 na 1.300 din/kg i pomorandže sa 140 na 150 din/kg. Što se povrća tiče reporter STIPS-a je evidntirao pad cena kod belog luka, crnog luka, paprike ljute, paprike ostale, lubenice, dinje i tikvice. Skuplji u odnosu na prethodni period bili su cvekla,kupus, šargarepa i zelena salata.

(STIPS)