banner-image

Vrućina "muze" krave

Na farmi Poljoprivrednog preduzeća „Klas“ iz mesta Svetozar Miletić dnevno se proizvede oko 4.500 litara mleka. Ipak mleka je ovih dana manje što je posledica visokih temperatura.

„Proizvodnja mleka manja je za desetak posto. Krave u tom periodu smanjeno uzimaju hranu, a samim tim nema ni proizvodnje mleka. Sada je bio jedan period sa temperaturama od preko 35 stepeni što se odmah odrazilo na smanjenje proizvodnje od 200-300 litara mleka dnevno. Temperature preko 30 stepeni prosto desetkuju proizvodnju. Krave samo traže vodu, da se kvase, leže bezvoljne“, kaže Zorica Nikšić, upravnica farme.

Kada su krave u zatvorenom prostoru važno je raslađivati te objekte kao bi se barem donekle snizila temperatura.

„Imamo bočne i krovne otvore, ventilatore. To je neki vid ublažavanja visokih remperatura“, kaže upravnica farme.

„Možemo samo ublažiti trenutno satnje, ali već pri temperaturama od 28 setepni dolazi do smanjenja proizvodnje mleka i reproduktivnog poremećaja. Preporučuje se da se hrana daje najbolje noću, po malo, ali češće“, kaže Zvonko Džeba, savetodavac u PSS Sombor.

Optimalna temperatura za krave je od pet do 21 stepen, pa sve temperature izvan tog opsega utiču kako na proizvodnju mleka tako i na reprodukciju. Posledice visokih temperatura su i srčani udari i temperaturni škovi.

„Ko ima mogućnosti neka slobodno pušta krave na otvoreno. Dobro je da postoji neka nastrešnica gde se krave mogu skloniti u hlad. I obavezno da im stalno na raspolaganju bude dostupna voda“, kaže Džeba.

Dnevno krave popiju 50 do 60 litara vode, a u vrelim letnjim danima i do 100 litara i zato je važno da sveža voda bude stalno dostupna.

(RTV)