banner-image

Kreće projekat „Organik bridž“ – organski most između Srbije i Hrvatske

U petak, 7. jula, u Valpovu biće održana uvodna konferencija projekta „Organik bridž“ iz programa prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske – Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Serbia 2014-2020.

Ovom konferencijom biće otvoren prekogranični, zajednički projekat koji će doprineti unapređenju organske proizvodnje u dvema susedskim zemljama, odnosno u Osječko – baranjskoj županiji u Hrvatskoj i Bačkoj u Srbiji. Na skupu u Valpovu predstaviće se nosioci projekta „Organik bridž“ – Grad Valpovo, Tera Tehnopolis, Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i organizacija „Teras“ (TERRA´S) Subotica.

Bačka i Osječko-baranjska županija zajedno će u naredne dve godine razvijati organsku proizvodnju, a centar novih znanja i inovacija u ovoj vrsti poljoprivrede biće istraživačko-razvojni centar u Selenči. Njihov projekat jedan je od 24 koja je odobrila Evropska unija u okviru prekograničnog programa Hrvatska-Srbija. „Organik bridž“ odobren je u sklopu mere koja se odnosi na povećanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja u programskom području.

Projekat traje 24 meseca i realizovaće se kroz niz aktivnosti s obe strane granice. Centar za organsku proizvodnju Selenča će preneti svoja iskustva i znanja partnerima iz Hrvatske kroz podršku u osnivanju sličnog centra u Valpovu, istraživanja, obuke i kreiranje brendova.

Kako kažu u COPS-u, u Selenči će biti oformljen istraživačko-razvojni centar i time će se zaokružiti kompleks koji će imati platformu za edukaciju učenika, studenata i istraživača, a podrazumeva i saradnju proizvođača i istraživača, učenje i unapređenje organske proizvodnje za postojeće i potencijalne proizvođače i potrošače organskih proizvoda, kažu u ovoj organizaciji.

(Agrosmart)