banner-image

Milion i šesto hiljada dinara za najbolje organske projekte

NLB banka Beograd danas je dodelila nagrade najboljim projektima iz organske proizvodnje. Na ovaj, šesti po redu konkurs, prijavljen je do sada najveći broj projekata, čak 67, od toga deset je ušlo u uži izbor, a dodeljene su tri nagrade kao i jedna specijalna nagrada.

Prva nagrada i novčani iznos od milion dinara pripala je Kruševljanki Mirjani Stevanović čije se gazdinstvo nalazi u mestu Karanovac kod Varvarina. Komisija je kao najbolji ocenila njen projekat „Nabavka opreme z pakovanje organskih proizvoda po zahtevima savremenog tržišta“. Stevanovićeva je, inače, deo sedmočlanog domaćinstva u kojem niko nije bio stalno zaposlen pa su iz tog razloga prešli na porodično imanje, polako iskrčili zemlju koju dugo niko nije koristio, a zatim su počeli da se bave organskom proizvodnjom. Gaje voće, povrće i koze. U selu gde je smešteno gazdinstvo nekoliko porodica bavi se organskom proizvodnjom, a još neke izrazile su želju da se uključe u ovaj posao.

Druga nagrada u iznosu od 300.000 dinara pripala je  porodici Radisavljević iz Batota kod Brusa za projekat „Sistem za navodnjavanje“. Milovan, Milosav i Vuketa Radisavljević napravili su projekat kojim će vodu za navodnjavanje parcela na kojima gaje pretežno maline, sa nadmorske visine od 450 metara dovesti na 700 metara gde se njive nalaze. Vodu će koristiti celo selo koje se pretežno bavi organskom proizvodnjom za poznatog kupca u Holandiji.

Treću nagradu u iznosu od 200.000 dinara dobio je  Emil Kenjereš iz Malih Pijaca kod Subotice za projekat „Prerada organske šljive uz pomoć obnovljivih izvora energije – zdrava hrana iz Malih Pijaca“. Projekat podrazumeva da će se prerada organskog voća u džemove i sokove odvijati uz pomoć solarne energije.

Specijalnu nagradu i novčani iznos od 100.000 dinara  dobio je Nikola Šijan iz Beograda za projekat „DigiKmet“. Ovo je prvi konkursni projekat koji uključuje IT u organsku proizvodnju a radi se o daljinskom informatičkom sistemu pomoću kojeg je moguće upravljati navodnjavanjem i drugim poslovima na imanju. Konkretno, organske parcele ovog proizvođača nalaze se u okolini Ljiga a on pomoću senzora koji prate stanje u plasteniku i na otvorenom može da iz Beograda diktira kada će se i koliko zalivati, provetravati i slično.

NLB banka će, kako je prilikom dodele nagrada najavio predsednik izvršnog odbora Branko Greganović nastaviti da snažno podstiče razvoj agrarnog sektora. Prošle godine ova banka je kroz subvencionisane kredite u sektor poljoprivrede plasirala 22 miliona evra, a ove godine  će, kako je najavio čak 50 miliona biti izdvojeno za podršku agraru.

(Poljoprivrednik)