banner-image

Promena imena resora koči otvaranje laboratorije

Laboratorija za kontrolu mleka, koja će raditi u okviru Direkcije nacionalne laboratorije, još nije otvorila vrata za proizvođače. Iako je prošle godine najavljeno da će početi sa radom u aprilu, taj datum je ponovo pomeren za kraj 2017. Kako pišu „Novosti“, nova prepreka na putu otvaranja jeste administracija, tačnije, promena naziva resornog Ministarstva poljoprivrede. Sve dozvole dobijene su na ime Ministarstva poljoprivrede i životne sredine, a posle reizbora nove vlade, sada je to Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

– Problem je što je bilo potrebno milion nekih saglasnosti, od pokrajine, republike, pa i Vlade da to počne da radi – govori Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. – Dobrim delom to je bilo urađeno, ali je sada nastao problem posle izmena u novoj vladi. Ministarstvo poljoprivrede je promenilo naziv, i navodno će biti potrebno da dobiju opet iste saglasnosti. To je nova procedura i u startu će ponovo da uspori proces otvaranja laboratorije.

Kako su nam u Ministarstvu poljoprivrede rekli, otvaranje bi trebalo da bude do kraja ove godine. Ističu da je potrebno zakonski uskladiti pitanje kadrova koji tamo treba da rade. Ovaj proces, navodno, najviše koči zabrana primanja u javnom sektoru.

Prema rečima Bugarske, farmeri koji prodaju mleko velikim mlekarama već godinama se „driblaju“ oko kvaliteta, ali oni i dalje sumnjaju da im je sirovina mnogo bolja nego što im to kažu.

– Kada bude laboratorija počela da radi, sigurna sam i da će se mnogi iznenaditi da im kvalitet mleka nije onakav kakav oni misle i očekuju da jeste – govori Sanja Bugarski. – Svakako, njenim otvaranjem, konačno će se znati i kvalitet mleka. Nama farmerima je to jedini način da se sve centralizuje, jer sada imamo gomile nekih uzoraka i analiza koje moramo da radimo, koji su nam dodatni i nepotrebni troškovi. Uz to, niko nema obavezu da nam mleko plaća na osnovu kvaliteta. Proizvođači mleka žele da im se plaća u odnosu na rezultate analize kvaliteta, čak i da država na osnovu toga daje subvencije i premije. Ovako je svima isto, bez obzira na to šta i kako proizvode.

Na otvaranje ove ustanove čeka se više od deset godina. Isto toliko srpski mlekari čekaju na nezavisnu kontrolu kvaliteta mleka, jer sada zavise od procene otkupljivača i velikih mlekara.

U Ministarstvu poljoprivrede, ranije su objašnjavali da će laboratorija biti uvezana jedinstvenim informacionim sistemom, a rezultat svake analize biće poslat Upravi za veterinu, resornom ministarstvu, samom proizvođaču i mlekari. To će omogućiti i brzu reakciju inspekcije u slučaju da kvalitet mleka nije odgovarajući i povlačenje u samoj mlekari pre nego što uđe u dalji proces prerade.

(Večernje novosti)

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:674312-Laboratorija-kasni-zbog-ekologije