banner-image

Ratari u Somboru nezadovoljni prinosom i cenom pšenice

Pšenica je u somborskom ataru požnjevena sa oko 80 odsto površina. Prinosi su manji nego lane i neujednačeni, pa ima parcela gde je rod oko tri tone po hektaru, ali i njiva na kojima je rodilo i preko devet tona. Cena se još ne zna, ali većina poljoprivrednika neće žuriti sa prodajom pšenice.

Gazdinstvo Dalibora Gertnera ove godine imalo je oko 100 jutara žita, a prosečan prinos je između 4 i po i 5 tona po jutru. Zadovoljni su kvalitetom, ali pšenicu za sada ne nameravaju da prodaju.

„Sejemo kvalitetnije sorte, jer imamo svoja skladišta i pšenicu ostavljamo i čekamo bolju cenu. Praksa je pokala da je uvek bolje sačekati i pšenicu prodati kasnije, jer cena uvek bude bolja“, kaže Gertner.

„Akontna cena sada je 16 dinara. Da li će biti veća ili ne to mi ne znamo. Mi ćemo svakako čekati bolju cenu, a da li će to biti bolje ili ne to mi poljoprivrednici nikada ne možemo znati. Uglavnom, pšenicu nismo zadužili u robnoj razmeni i možemo čekati bolju cenu. Da bi bilo neke zarade, ta cena mora biti iznad 20 dinara po kilogramu“, kaže poljoprivrednik Ivan Širić.

„Naši poljoprivrednici ne prodaju svu pšenicu odmah nakon žetve. Mi tu njihovu robu čuvamo, a oni odlučuju kada će je izneti na tržište“, kaže direktor „Agro Ravangrada“ Aleksandar Bošnjak.

„Pre 20, 30 godina država je u tekućoj godini već donosila cenu za iduću. Znali smo da planiramo koliko ćemo sejati i koliko na tome zaraditi“, kaže poljoprivrednik Tibor Bažo.

Iako ove godine ima i rekordnih prinosa od 8 do 9 tona po hektaru, ukupan rod u atarima Sombora biće manji za oko 15 odsto.

„Ti rekordni prinosi su mnogo ređi nego što je bilo prošle ili pretprošle godine, tako da možemo reći da je prinos 15, pa i do 20 odsto manji nego lane. Manje su i površine i to za oko 20 posto“, kaže Bošnjak.

U odnosu na neke prosečne godine, pšenicom je u Somboru zasejano oko 35 odsto manje površina.

(RTS)