banner-image

Otvoren Organik bridž između Srbije i Hrvatske, vredan 550.000 evra

U Valpovu, u Osječko-baranjskoj županiji juče (7. jula) svečano je obeležen početak projekta “Organik bridž” (Organic bridge), koji se realizuje u naredne dve godine u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija.

Projekat vredan oko 550.000 evra najveći je u branši organske proizvodnje u ovom delu Evrope, a Evropska unija ga je podržala kako bi se kroz unapređenje te vrste poljoprivrede podstakle privredne i preduzetničke aktivnosti, razvilo tržište organskih proizvoda, poboljšao život u ruralnim područjima i smanjio negativni trend napuštanja sela.

S hrvatske strane u “Organik bridžu” učestvuju Grad Valpovo, Tera Tehnopolis, a sa srpske Centar za organsku proizvodnju Selenča i organizacija „Teras“ iz Subotice. Tako će Bačka i Osječko-baranjska županija zajedno u naredne dve godine razvijati organsku proizvodnju, a centar novih znanja i inovacija u ovoj vrsti poljoprivrede biće istraživačko-razvojni centar u Selenči.

-“Organik bridž” je veoma značajan projekat, a nadamo se da će saradnja partnera s obe strane granice biti nastavljena ne samo u okviru tog projekta već i na drugim poljima zajedničkog interesa – rekao je gradonačelnik Valpova Leon Žulj pozdravljajući goste na jučerašnjoj konferenciji i otvarajući projekat.

Kao i u brojnim projektima koji su već pokrenuti, i u ovom se poseban naglasak stavlja na revitalizaciju i dalji razvoj poljoprivrede, podizanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača te povećanje zaposlenosti u poljoprivredi, rekli su jučerašnji domaćini u Valpovu – predstavnici Grada, Lokalne razvojne agencije Valpovo-Petrijevci, mesnog odbora u mestu Ivanovci, te brojni proizvođači organske hrane i organizacije civilnog društva.  

Da sačuvamo poljoprivredu i selo

-U Valpovu ima preko 500 poljoprivrednih gazdinstava, a na širem području ih je oko 2.000. Prosečan nosilac gazdinstva ima 57 godina, a ti podaci približni su i za celu Hrvatsku. Pokazatelji svakako nisu ohrabrujući i mogli bi da znače da bi za deset godina, ako se ne preduzmu aktivne mere, poljoprivreda mogla doći u pitanje. Stoga smo i pripremili projekte među kojima je i “Organik bridž”, a na sreću, imamo odlične partnere iz Srbije od kojih mnogo toga možemo da naučimo, da preuzememo njihova znanja i iskustva i zajedno radimo na istom zadatku – kazala je direktorica Lokalne razvojne agencije Valpovo – Petrijevci Lidija Maurović Košćak.

Predstavljajući projekat ona je navela da će se u Valpovu, u naselju Ivanovci, uspostaviti centar za ekološku proizvodnju s edukacijsko-proizvodnim poligonima za proizvodnju i preradu voća i povrća te oglednim zasadom šljive “valpovke” – autohtone sorte. Dodala je da će se organizovati edukacije i savetovanja proizvođača kako bi oni unapredili proizvodnju, uveli inovacije u preradu voća i povrća, izveštili se u prodaji i marketingu… Planirano je, između ostalog, i studijsko putovanje za organske poljoprivrednike s posetom udruženju “Bio Austrija” koje okuplja preko 10.000 proizvođača.

„Organik bridž“ preći će 260 proizvođača

Te, i sve ostale aktivnosti, realizovaće se u saradnji s partnerima iz Srbije – Centrom za organsku proizvodnju Selenča i udruženjem “Teras” iz Subotice, velikim organizacijama koje su etablirane kao lideri u organskoj proizvodnji u celom regionu.  

-U toku sledeća 24 meseca radićemo na unapređenju kompetencija organskih proizvođača Osiječko-baranjske županije i Vojvodine kroz kreirane treninge. Uz to,  napravićemo razvojno-istraživačke institucije kako bi se znanje implementiralo u praksi. Cilj nam je da se unapredi tržišna pozicija proizvođača. Bez sumnje, znamo proizvoditi, ali nemamo tržište, čak ni lokalno tržište a to je preduslov za sve. Stoga će, pored Centra za ekološku poljoprivredu u Valpovu, biti uspostavljen i centar za koordinaciju i transfer primenjenjih istraživanja u ekološkoj poljoprivredi u Selenči – kazala je Lidija Maurović Košćak.

Ona je naglasila da da će kroz projekat, u Valpovu, Subotici i Selenči, proći oko 260 proizvođača.

Kako se moglo čuti na svečanom otvaranju evropskog projekta, umnogome će se njegove aktivnosti oslanjati na Centar za organsku proizvodnju u Selenči i njegove rezultate u razvojno-istraživačkom delu i praktičnoj obuci proizvođača.

-COPS okuplja 217 članica, fizičkih i pravnih lica – kazala je projektna menadžerka COPS-a Biljana Viduka, napominjući da su članice razvrstane u tri sektora, od sirovinske baze, preko proizvodnje do prerade. – COPS je najbolje organizovan klaster iz oblasti organske poljoprivrede u regionu, čije su članice preduzetničke organizacije koje u tom sektoru upravljaju najvećim kapitalom, imaju najveći potencijal za dalji razvoj i najveće prisustvo na tržištu u regionu.

Biljana Viduka je naglasila da u okviru Centra u Selenči postoji Farm inkubator organske proizvodnje, jedinstven u Evropi, te Centar za učenje kroz koji godišnje prođe oko 600 ljudi. Centar poseduje značajne resurse kada je o ovoj vrsti poljoprivrede reč, deo je regionalne mreže organskih proizvođača, sarađuje sa brojnim istraživačkim, obrazovnim i naučnim kućama u Slovačkoj, Ukrajini, Poljskoj i drugim zemljama, te svakako može da doprinese uspešnosti “Organik bridža”, napomenula je ona.

Organizaciju “Teras”, koja ima tradiciju u organskoj proizvodnji dugu bezmalo tri decenije i koja je, kada je o toj branši reč, pionir u celom regionu predstavila je Snježana Mitrović, a organizaciju “Tera tehnopolis” Ana Nikšić.

S. Gluščević