banner-image

Pčelarima od Pokrajine još četiri miliona dinara

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvo na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini. Cilj konkursa je unapređenje pčelarske proizvodnje, kroz nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo i u tu svrhu rebalansom pokraajinskog buxeta izdvojeno je još 4.000.000 dinara.

Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi može da iznosi 50.000, a maksimalan 300.000 dinara tako da se neće uzimati u obzir prijave čiji iznos sredstava je manji od 100.000 dinara. Pokrajina će iz budžeta subvencionisati 50 odsto vrednosti investicije.

Makimalan iznos bespovratnih sredstva za nabavku pčelinjih društava iznosi 100.000 dinara.

Za nabavku opreme za pčelarstvo korisnik može da dobije maksimalno do 300.000 dinara. U opremu čija će se nabavka subvencionisati ubrajaju se: košnice, električna centrifuga, manuelna centrifuga, stresač pčela, električni otklapač saća, kada za otklapanje saća, sto za otklapanje saća, stalak za otklapanje saća, električna pumpa za pretakanje meda, pneumatska punilica za med, ručna dozerica za med, mešalica za kristalizirani med, automatski sto za pakovanje meda, sakupljač polena (ugrađen u podnjaču), kanta za med (od inoksa i plastične mase ‒ PP ili PET), cisterna za čuvanje meda, topionik voska sa presom, topionik voska za cele ramove, električni dekristalizator meda, duplikator ‒ homogenizator s mešalicom i reduktorom, matične rešetke, pčelarska vaga (150 kg), linija za punjenje i pakovanje meda, linija za proizvodnju pčelinje hrane/pogača, mlin čekićar za mlevenje šećera, pčelarska SMS vaga, motorni izduvač za pčele i sušara za polen.

Bespovratna sredstva dodeljivaće se smo za opremu i pčelinja društva ako su kupljeni posle prvog januara ove godine.

Pravo na podsticaje ostvaruje fizičko lice – nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu. Jedan od uslova za dobijanje sredstava po ovom konkursu je i da podnosilac priijave ima najmanje deset registrovanih košnica.
Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 15. avgusta
Sve dodatne informacije vezane za uslove konkurisanja i potrebnu dokumentaciju mogu se pogledati ovde.