banner-image

Sombor uputio pozive za ostvarivanje prava prečeg zakupa

Komisija za izradu predloga godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Gradske uprave Grada Sombora objavil je dva poziva. U toku su pozivi – prijave za ostvarivanje prava korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez plaćanja naknade, kao i dokazivanje prava prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za narednu (2018) godinu.

Komisija za izradu predloga Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta raspisala je javni poziv kojim obaveštava da škole, stručne poljoprivredne službe i socijalne ustanove mogu podneti zahtev za korišćenje do 100 hektara poljoprivrednog zemljišta bez naknade, dok fakulteti i naučni instituti čiji je osnovač država mogu podneti zahtev za korišćenje do 1.000 hektara, takođe bez naknade. Zahteve mogu podnositi i pravna lica u državnoj svojini registrovana za poslove u oblasti šumarstva.

Na javni poziv za dokazivanje prava prečeg zakupa mogu da se prijave fizička i pravna lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu najmanje tri godine, a vlasnici su sistema za navodnjavanje, odvodnjavanje, ribnjaka, poljoprivrednog objekta, staklenika, plastenika i višegodišnjih zasada (voćnjaka i vinograda) na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini. Osim njih, pravo pečeg zakupa po osnovu stočnog fonda i vlasništva ili zakupa na objektima za uzgoj domaćih životinja mogu da dobiju upisana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu najmanje godinu dana.

Obrazac zahteva može se preuzeti u Županiji, svakog radnog dana od 10 do 14 časova, kancelariji 55, Odeljenje za poljoprivredu. Rok za podnošenje potrebne dokumentacije po oba javna poziva je 31. oktobar ove godine. Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 025/ 468 106 i 468 163 ili pronaći na gradskom sajtu.

(Soinfo)