banner-image

Dobar rod obara cenu kajsije

Ovogodišnji rod kajsije je odličan, međutim proizvođači ovog voća nisu zadovoljni cenom, zbog čega će najverovatnije preći na proizvodnju stonih sorti koje su namenjene izvozu, prevashodno Rusiji.

„Trenutna cena kajsije za preradu koja se u 90 odsto slujačeva koristi za rakiju, je 25 dinara, što je ispod višegodišnjeg proseka. Proizvođači sigurno nisu zadovoljni, ali moj savet im je da pređu na proizvodnju komercijalnih sorti koje imaju prohodnost ka inostranom tržištu, ali i ka našem. Mi otkupljivači ćemo se potruditi da u narednim danima utičemo na prerađivače da se ta cena makar malo podigne. Cena branice je i dalje od 80 do 85 dinara“, rekao je predsednik Organizacionog odbora ispred udruženja „Miokovačka kajsija“ i Mesne zajednice Miokovci, Predrag Radovanović.

Zamenik gradonačelnika Čačka, Radoš Pavlović, izjavio je da je cena padalice niska i zbog obilnog roda u smederevskom kraju, Vojvodini i na neki način zbog zasada po agroekološkim područjima koja nisu namenjenena kajsiji.

„Tu se vidi nedostatak reonizacije poljoprivredne proizvodnje. U narednom periodu smo predvideli da se razvoj poljoprivrede u čačanskom kraju odvija u dva pravca, reonizacija i viši stepeni obrade. Želimo da se stvaraju mala porodična gazdinstva koja će na sopstvenom gazdinstvu pakovati svoje proizvode ili da imaju poluproizvod ili čak gotov proizvod. Tako će uz adekvatnu ambalažu postići veću cenu“, zaključio je Pavlović.

(Glas zapadne Srbije)