banner-image

Dužijanca i takmičenje risara obeležili kraj žetvenih radova

U Đurđinu, selu nadomak Subotice, po 106 put održana je tradicionalna manifestacija u organizaciji bunjevačkih Hrvata „Dužijanca 2017“ i takmičenje risara, koji se ove godine održava 49 put za redom. Na ovogodišnjoj „Dužijanci“ , svetkovini kojom se obeležava kraj žetvenih radova, okupili su se žeteoci – risari i risarice iz Republike Hrvatske, Mađarske, Republike Srpske i najviše iz okoline Subotice, koji su sa košenjem počeli od ranog jutra.

Manifestaciji je prisustvovao Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović koji je istakao da je ovo jedan od događaja za koji se s pravom može reći da neguje običaje, kulturu i tradiciju bunjevačkih Hrvata na našim prostorima.

Kao što stari običaj nalaže, risari i njihove pratilje okupili su se na njivi već oko šest sati ujutru, odmah zasukali rukave i počeli pletenje užadi. Sat vremena kasnije, u okićenim karucama počeli su da stižu gosti i svi zajedno su potom seli za trpezu od slame, gde je postavljen čuveni risarski doručak – slanina, crni luk, kiselo mleko, domaća pogača i voda sa bunara.

Početak risa, zvonom je ozvaničio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban. Pored kosidbe, održano je i takmičenje u kuvanju tarane, a prikazan je rad na starim mašinama i vršalici i dečja igra „Kasalica“. Takmičenje risara je deo „Dužijance“, koju organizuje Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, a od prošle godine ono je organizovano na njivi nadomak katoličke crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu.