banner-image

Vrućina i suša štetne za pčele

Visoke temperature proteklih dana pravile su problem ne samo ljudima nego i pčelama. Kad je temperatura iznad 33 stepena, pčele nisu aktivne, pa je unos nektara prepolovljen.

– Do pre nekoliko dana, pčela je unosila 3 kilograma nektara dnevno, a juče i prekjuče ispod 1,5 kilograma – rekao je za portal zrenjaninski.com Janoš Balint, pčelar iz Mužlje. – I ne samo to, nego će se i skratiti suncokretova paša, jer suncokret na ovako visokim temperatura ubrzano precvetava. Sigurno je da paša neće trajati do početka avgusta, kao što je to obično, ističe Balint.

Ipak, suncokretova paša će biti i najbolja od svih paša, pa to pčelarima daje nadu da će, ukupno, ova godina biti bolja od prethodne.

– Imali smo prosečnu repičinu i bagremovu pašu, a lipova je potpuno izostala – ističe Balint. – I pored toga, u odnosu na prošlu ova će godina biti solidna.

Pčelari smatraju da su suša i velike vrućine problem, ali najveći problem je prevelika upotreba herbicida.

– Suzbijanje korovskih biljaka na pčelinje zajednice utiče pogubno – naglašava Balint. – Mi smo nekada imali odlične paše na korovskim biljkama, na primer belom bosiljku. Beli bosiljak ubuduće možemo gledati samo na fotografijama.

(Zrenjaninski)