banner-image

Evropska komisija: Rod žitarica manji ali cene neće rasti

Suša i vrućina će ostaviti posledice po prinose žitarica u Evropi u periodu 2017/2018 i oni će sigurno biti ispod proseka, saopštila je Evropska komisija. Procene su bile da će ovogodišnji rod žitarica za 3,4 miliona tona nadmašiti prinos iz 2016/2017, međutim to se nije dogodilo tako da će ovogodišnji prinos biti na nivou od oko 298 miliona tona.

I pored toga se ne očekuje rast cene žitarica jer, kako se dalje navodi u saopštenju, nivo proizvodnje u ostalim delovima sveta može da zadovolji globalnu potražnju za hlebnim zrnom.

Sa druge strane, u EU se očekuju dobri prinosi uljane repice i proteinskih useva koji su prethodne dve godine imali prinose ispod proseka. Procenjuje se da će prinosi ovih useva dostići 38 miliona tona, odnosno da će za osam odsto biti veći u odnosu na prethodnu godinu.

Povećanje prinosa delom je posledica porasta površina pod ovim usevima u EU koji su se našli na rekordnih 13,7 miliona hektara. Takođe se očekuje i veći prinos uljane repice po jedinici površine zbog povoljnih vremenskih uslova za razvoj ovog useva.

Preestanak funkcionisanja sistema kvota u proizvodnji šećerne repe doveo je povećanja površina pod ovim usevom. Procenjuje se da će ovogodišnji rod dostići 20,1 milion tona što je za 20 odsto više nego lane.

Procenjue se da će u narednom periodu porasti proizvodnj mleka. Kada je u pitanju meso, posebno izvoz, u EU očekuju da će on ostati stabilan sem kada je u pitanju svinjsko meso. Proizvodnja svinja je u poslednje vreme smanjena u EU i cene su porasle što su razlozi zbog kojih ovaj artikal neće biti toliko izvozno orijentisan.

S. Kuprešanin