banner-image

Vrućina uzima danak u poljoprivredi

Tropske temperature prave velike probleme poljoprivrednicima. U ratarstvu su ugrožene gotovo sve kulture, a proizvođači strahuju da se ne ponovi sušna 2012. godina. Ni stočari nisu poštedjeni problema, a najveći pad proizvodnje registrovan je u mlečnom govedarstvu.

Ekstremno visoka temperatura i žedne njive uzimaju danak na parcelama. To potvrđuje i stručnjak Mirjana Pavić Prijić, ocenjujući stanje kukuruza u Staropazovačkom ataru.

„Većina hibrida kukuruza doživela je svoju kataklizmu na ekstremnim temperaturama kakve su bile prethodnih dana. Ima hibrida koji još imaju priličan broj zelenih listova, ali ima i onih koji su ostali niski, a zelena masa više ne postoji“, kaže.

U istom ataru posledice visokih temperatura vidljive su na svim ratarskim kulturama, tvrdi poljoprivrednik u Staroj Pazovi Mihal Majorski.

„Tako mali suncokret u svom životu nisam video. Kao da je namenjen da se prodaje kao cveće. Glavice suncokreta su male i tu neće biti nekog prinosa. Repa na parceli izgleda kao je maj, a ne kao da je jun“, rekao je.

I u stočarstvu su veliki problemi zbog ekstremno visokih temperatura, upozorava savetodavka u novosadskoj Poljoprivrednoj stanici Aleksandra Jocić.

„Bilo je i uginuća kod mlađih kategorija. Grla u proizvodnji drastično su smanjila produkciju mleka. Krava na 24 stepena smanjuje konzumaciju hrane. To je teško primetiti jer krava, kao veliki preživar, unosi dosta hrane pa je to smanjenje slabije uočljivo. Kada su ovako ekstremne vrućine, onda životinje praktično prestaju da jedu“, navodi.

Prema rečima Aleksandre Jocić, sada je najvažnije rashladiti štale i omogućiti životinjama da počnu punu ishranu. To se može postići boljom cirkulacijom vazduha u objektima i spoljnim hlađenjem krovova štala.

(RTV)