banner-image

Od Vojvodine 50 miliona za solarno navodnjavanje i energetski efikasne farme

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj nedavno je raspisao dva konkursa koji se odnose na korišćenje obnovljivih izvora energije u poljoprivredi. Jedan je konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata primene solarne energije u zalivnim sistemima, a drugi je za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata energetski održivih farmi.

Prvi konkurs namenjen je fizičkim licima nosiocima poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije AP Vojvodine koja mogu da dobiju bespovratne sredstva za nabavku i montažu novih solarnih pumpnih sistema za navodnjavanje, odnosno za fotonaponske panele, solarne pumpe, akumulatore i ostalu opremu. 

Cilj ovog projekta je da se poljoprivrednim gazdinstvima omogući uvođenje energetski efikasnijeg modela solarnog navodnjavanja uz istovremeno smanjenje zavisnosti od upotrebe fosilnih goriva u ovu svrhu. Namera je i da se ovim putem afirmiše upotreba obnovljivih izvora energije koji doprinose smanjenju emisije štetnih gasova u atmosferu i očuvanju životne sredine.

Ukupan iznos sredstava po ovom konkursu iznosi 12.000.000 dinara, dok jedan korisnik može da dobije maksimalno 800.000 dinara.

Nosioci registovanih poljoprivrednih gazdinstava mogu da konkurišu i na drugi konkurs za realizaciju projekata energetski održivih farmi. Ukupan iznos sredstava po ovom konkursu iznosi 38.000.000 dinara, a jedan korisnik može da dobije makismalno 3.000.000 dinara.

Bespovratna podsticajna sredstva koristiće se za sufinansiranje realizacije projekata solarne energije za zadovoljenje energetskih potreba u farmama registrovanim za uzgoj životinja, s ciljem nabavke i montaže fotonaponskih solarnih panela sa pratećom opremom, za autonomno generisanje i napajnje električnom energijom objekata farme, a da pri tome solarna elektrana nije priključena na sistem za distribuciju električne energije.

Ovaj projekat ima za cilj da da podršku ruralnom razvoju kroz povećanje energetske efikasnosti i smanjenje zavisnosti od upotrebe fosilnih goriva, a istovremeno da doprinese očuvanju životne sredine.

Rok za podnošenje prijave za oba konkursa je 21. jul 2017. godine. Sva dodatna obaveštenja o uslovima i načinu prijave na konkure mogu se naći na stranici Resornog sekretarijata.

S. Kuprešanin