banner-image

Kinezi će kupovati meso i mleko iz Vojvodine

Delegacija kineske pokrajine Guangdong na čijem čelu je  direktor Odseka za poljoprivredu Zheng Huidian boravi u poseti Vojvodini. Cilj posete ove delegacije, koja broji  12 članova iz Odseka za poljoprivredu, ali i  predstavnika menadžmenta kompanija iz pokrajine Guangdong, je povezivanje sa relevantnim institucijama, organizacijama i resorima u sestrinskoj pokrajini AP Vojvodini iz oblasti poljoprivrede. Kinseku delegaciju primili su danas u Vladi AP Vojovdine potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević. Sastanku su prisustvovali i predsednik  Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, kao i profesori s Poljoprivrednog fakullteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Plavšić  i prof.dr Dejan Beuković.

– Još 2012. godine potpisali smo sporazum o saradnji sa pokrajinom Guangdong i do sada smo imali nekoliko bilateralnih susreta, a ovo je prvi sastanak na kojem se dogovara konkretna saradnja u oblasti  poljoprivrede, posebno stočarstva i veterine. Nadam se da će  ovaj susret dovesti do konkretnih ekonomskih benefita za našu zemlju, rekao je Đoković.

-Gostima iz Kine prezentovaćemo potencijale Vojvodine u domenu poljoprivrede, pre svega stočarstva. Profesori sa Poljoprivrednog fakulteta predstaviće aktuelnu situaciju u oblasti stočarstva na teritoriji pokrajine, a predstavnici Zadružnog saveza  goste će upoznati sa objedinjenom ponudom poljoprivrede Vojvodine, istakao je Radojević.

Nakon sastanka u zgradi Vlade AP Vojvodine  delegacija je obišla nekoliko farmi koje se bave živinarskom i govedarskom proizvodnjom s ciljem da se gostima iz Kine približe potencijali Vojvodine. Procenjuje se da najveća šansa za uspostavljanje saradnje s pokrajinom Guangdong postoji upravo u ovblastima proizvodnje i izvoza živinskog mesa i mleka, posebno mleka u prahu, na kinesko tržište. Ova pokrajina je industrijski razvijen rejon i nema mogućnosti za adekvatan razvoj primarne stočarske proizvodnje, pa je realno očekivati da bi deo nedostajućih proizvoda mogla da nabavlja upravo iz Vojvodine. Očekuje se, takođe uspostavljanje saradnje u oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda.

(Poljoprivrednik)