banner-image

Pčelari pohrlili u Banat, sve nade polažu u suncokret

Savez pčelarskih organizacija Vojvodine, sa zrenjaninskim udruženjem pčelara „Milivoje Bugarski“, organizovao je, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, manifestaciju „Pčelarski dan suncokreta 2017“.

Manifestaciji su prisustvovali članovi izvršnog odbora Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, predsednici i predstavnici pčelarskih društava sa teritorije AP Vojvodine, predsednik i zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije, gosti iz Rumunije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

„Po drugi put organizujemo ovakvu manifestaciju, ovaj put u Zrenjaninu. Cilj je okupljanje pčelara sa ovih prostora, da bi ih upoznali sa značajem suncokreta kao medonosne biljke. Poznato je da je suncokret glavno medobranje na području Banata, a ove godine je to i u Srbiji, zbog niza okolnosti, jer je uljana repica tek malo zamedila, bagrema nije bilo, lipa je dala tek nešto malo nektara. Zbog toga od suncokreta ove godine očekujemo mnogo i zbog toga pčelari, sa košnicama iz svih krajeva Srbije, zaposedaju mesta oko parcela sa suncokretom“, kaže predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine Vladimir Vlačo.

On naglašava da je Grad Zrenjanin prepoznao da je pčelarstvo perspektivna delatnost, da postoji potreba za unapređenje razvoja pčelarstva, te je na osnovu toga dodelio sredstva pčelarima za nabavku košnica i pčelinjih društava u cilju povećanja proizvodnje, produktivnosti, konkurentnosti, modernizacije i dostizanja standarda u oblasti pčelarstva na teritoriji grada Zrenjanina.

Nakon skupa u Baroknoj sali pčelari su obišli Narodni muzej u Zrenjaninu, pogledali izložbu Istorijskog arhiva na centralnom trgu, a zatim posetili pčelarsko domaćinstvo Balint u Mužlji, koje je jedno od najvećih proizvođača meda u Zrenjaninu i šire.

(Dnevnik)