banner-image

Evropska unija, jedini put za oporavak poljoprivrede u regionu

Jovica Jakšić je predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije koja prestavlja najveću dobrovoljnu nevladinu i neprofitnu organizaciju u Srbiji čiji je cilj da se ekonomski približe farmerima iz EU. Jakšić, kao i većina osiromašenih poljoprivrednika u Srbiji, posle devedesetih godina shvata da jedino udruživanjem može da opstane. Godine 2014. zajedno sa drugim poljoprivrednicima u sličnom položaju, osniva asocijaciju koja od tada predano radi na poboljšanju položaja poljoprivrednika u Srbiji.

Jovica Jakšić, Lars Gunnar Wigemark (ambasador EU u BiH), Ružica Gelo (prvi pregovarač Hrvatske za EU) i Danka Perović (Uprava za agrarna plaćanja Crne Gore)

Jakšić je član radne grupe za poljoprivredu i ruralni razvoj Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. Nikada nije bio član ni jedne političke partije. Učesnik je, organizator i koordinator mnogih poljoprivrednih manifestacija i protesta. Kao predstavnik poljoprivrednika u Srbiji učestvuje u donošenju Zakona o poljoprivrednom zemljištu 2015.godine.

Svoja iskustva podelio je sa poljoprivrednicima Bosne i Hercegovine tokom foruma „Naše oranice bez granice“

Učestvovali ste na forumima „Naše oranice bez granice“ koji su se održavali u deset gradova Bosne i Hercegovine. Nakon ovog iskustva, možete li napraviti paralelu između BiH i Srbije kada je reč o pripremama za evropske integracije i izazovima koji očekuju poljoprivrednike?

Situacija između BiH i Srbije, kada je  reč o evropskim integracijama sa stanovišta poljoprivrednika je slična, može se slobodno reći ista. Međutim, Srbija je otišla nekoliko koraka napred u odnosu na BiH  u otvaranju poglavlja, jer su poljoprivrednici u Srbiji dobili 175 miliona evra bespovratne pomoći za sufinansiranje odgovarajućih investicija, za IPARD projekte. A što se tiče samih priprema za evropske integracije, situacija je identična. Poljoprivrednici u početku sa dozom straha prilaze Evropskoj uniji, ali kako vreme prolazi i sami shvataju da je to jedini put za ekonomski oporavak poljoprivrede na zapadnom Balkanu. Poljoprivrednici u Srbiji susreću se sa raznim izazovima na putu evropskih integracija, ali ćemo imati i koristi od članstva u Evropskoj uniji, jer da je Srbija članica EU, dobijali bismo oko 1,6 milijardi evra godišnje iz poljoprivrednih i ruralnih razvojnih fondova.

Prilikom boravka u BiH istakli ste da smatrate da je udruživanje ključ uspeha poljoprivrednika, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Možete li nam pojasniti na koji način udruževanje može pomoći poljoprivrednicima u procesu evropskih integracija?

Udruživanjem poljoprivrednici treba zajedno da nastupaju na tržištu, zajedno da kupuju inpute. Samim tim ostvariće povoljnije cene za svoje proizvode, imaće veći rabat, kupovaće jeftinije svoje inpute, a prodavati po većim cenama svoje proizvode. Na taj način oni jačaju svoj ekonomski položaj i postaju konkurentni na evropskom tržištu.

Koje aktivnosti vaša asocijacija trenutno sprovodi u Srbiji kada je reč o evropskim integracijama?

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije član je nacionalnog Konventa o pristupanju i priključenju EU-radna grupa za poljoprivredu NKEU. Trudimo se da ostvarimo što bolju saradnju sa delegacijom Evropske unije u Srbiji. Obilazimo farmere u EU i razmenjujemo iskustva. Članovi Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije pokušavaju da podignu svoj ekonomski status da bi ulaskom u EU bili konkurentni na tržištu.

Šta biste savetovali poljoprivrednicima u BiH kada je o ovom procesu reč?

Poljoprivrednici u BiH treba da budu strpljivi i da čekaju IPARD fondove, a ulaskom u EU i sve ostale fondove, koje mogu iskoristiti maksimalno. U međuvremenu trebali bi predočiti nadležnim ministarstvima u kakvoj je situaciji poljoprivreda i dati sebi na značaju da ih saslušaju kako bi mogli lakše da reše svoje probleme.

(Agro planeta)