banner-image

Za traktore izdato 1.300 rešenja, za mehanizaciju 13.000 zahteva

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je do sada na konkurs za sufinansiranje kupovine poljoprivredne mehanizacije stiglo 2.300 zahteva, a da od toga 2.050 ispunjava uslove.

„Već smo izdali skoro 1.300 rešenja i nastavljamo s tim i oni će imati mogućnost na osnovu predračuna da u roku od 90 dana nabave traktore“, rekao je Nedimović prilikom posete Kaću, gde je prisustvovao tradicionalnoj 13. smotri poljoprivrede i tehnike.

Što se tiče mehanizacije, kaže, zaključno sa jučerašnjim danom stiglo je 13.000 zahteva.

„Konkurs je gotov, to je mnogo više prijava nego što smo očekivali, ali ćemo dati sve od sebe da što veći procenat tih zahteva realizujemo“, naveo je ministar.

Što se tice centralne Srbije, Nedimović je rekao da po prvi put imaju konkurs za nabavku protivgradnih mreža i podizanje zasada.

„To nikada nije bilo na prostoru centralne Srbije. Mislim da je jako važno da se cela Srbije razvija ravnomerno, naročito u onim mestima gde ima potencijala za razvoj voćarstva i povrtarstva, koji nose mnogo veći procenat zarade za samog poljoprivrednika“, istakao je Nedimović.

On je najavio da prve nedelje avgusta otpočinju radovi na izgradnji četiri od 11 sistema za navodnjavanje.

„Nama je ideja da kroz 11 projekata na prostoru Vojvodine i još tri na prostoru centralne Srbije, imamo skoro 30.000 hektara novih površina pod sistemima za navodnjavanje“, kazao je Nedimović.

Želja nam je, navodi ministar, da se upakuju tri stvari koje opredeljuju kakav će nam na kraju biti proizvod, a to su agrotehničke mere kroz mehanizaciju, navodnjavanje kako ne bi zavisili od prirodnih pojava i razvoj semenarstva.

(Agencije)