banner-image

Agrana će 60 miliona evra uložiti u – skrobaru

Pre nekoliko dana Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je austrijska kompanija Agrana, jedna od najvećih prerađivačkih kompanija voća, žitarica i krompira u EU, veoma zainteresovana da investira oko 60 miliona evra u Srbiji u prehrambenu industriju.  

Kako saznaje Agrosmart, reč je o investiciji u skrobaru.

Austrijska kompanija, naime, želi u Srbiji da izgradi novu fabriku za preradu 250.000 tona kukuruza u skrob. Lokacija, prema našim saznanjima još uvek nije određena, ali biće u Vojvodini. Sve u svemu, Austrijanci ne odustaju od namere da investiraju u ovu vrstu prerade jer na srpskom tržištu vide potencijal za nju. Očekuje se da bi takva investicija imala pozitivan uticaj i na cenu kukuruza za naše ratare, a povećala bi i interes za veću setvu ove kulture.

Pomenimo, ministar Branislav Nedimović razgovarao je sa rukovodstvom te kompanije ove sedmice u Beču,  a predstavnici kompanije Agrana u avgustu dolaze u Srbiju, na drugi krug razgovora u vezi sa predloženom investicijom.

Srbija, kao veliki proizvođač kukuruza, ima dve skrobare ali ne rade punim kapacitetom. Investicija u ovu vrstu prerade značila bi pomak u nastojanju da proizvodnju kukuruza dignemo na veći stepen prerade i da svetu ne prodajemo samo sirovinu već proizvode od žutog zrna koji donose bolju zaradu.

Ranije je, podsetimo, bilo reči i o tome da će Agrana ulagati i u proizvodnju bioetanola u Srbiji, kada to gorivo počne da se korisiti na srpskom tržištu.

Inače, austrijska kompanija prisutna je na našem tržištu. Lane joj je Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila preuzmanje srpskog Sunoka, u vlasništvu Miodraga Kostića.

Komisija je u saopštenju navela da je u postupku utvrđeno da tom prodajom neće biti narušena konkurencija na tržištu proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, kao i proizvodnje i veleprodaje šećera od šećerne repe u Srbiji.

“Privredno društvo Agrana Beteiligungs prisutno je na tržištu Srbije isključivo u segmentu veleprodaje šećera, ali kroz prodaju izuzetno malih količina”, rečeno je tada uz obrazloženje da kompanija nije prisutna na tržištima – proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnje šećera od šećerne repe u Srbiji.

S. G.