banner-image

Lipši magare do zelene vode

Sećete li se kad je onomad, pre skoro pet godina, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a sadašnji predsednik države, najavio dolazak silnih arpskih investitora koji će kupiti poljoprivredne kombinate u Vojvodini,  uložiti u navodnjavanje i naučiti nas da zalivamo njive? Da će slepi progledati, a sakati prohodati…

Evo još jedna suša uzima danak, a u zalivanje ne da nisu uložili Arapi nego ni svih pet dosadašnjih Vučićevih ministara poljoprivrede nije uradilo skoro ništa. Dele oni doduše stalno neke pare za zalivne sisteme, ali to je kao kada biste kuću u plamenu gasili čašom vode.

Naprosto, naprednjaci u poljoprivredi ne rade ništa. Ni u navodnjavanju ni u odvodnjavanju. Ne daj bože da nas opet zadese poplave. Kako su ulagali u navodnjavanje vidimo, kada suša uzima danak na sve strane. Što posebno plaši je pitanje šta bi bilo da nas opet strefe poplave. Ako je suditi po navodnjavanju, daj bože da ne prođemo  slično kao 2014.  kada je Vučić slao beogradske dobrovoljce da brane Šabac, a podaviše mu se ljudi u Obrenovcu.

Vučićeva strategija stalno ima neku sistemsku grešku i pravi štetu. Eto, ulažu u energetiku a proizvodnja struje na nizbrdici većoj nego Fijat. Eto raste nam BDP tri posto godišnje, ali ako takvim tempom nastavimo Bugarsku i Hrvatsku nećemo stići ni za 100 godina…

S obzirom na mentalitet naših glasača svaka šteta na kraju ispadne u Vučićevu korist: Suša je požnjela pšenicu, a pošto je rod loš, skočila cena pa seljaci nemaju puno razloga da se bune. To što će prihodi biti manji nije važano – važna je cena po kilogramu. Naravno da ne verujemo da je to strategija našeg genijalnog stratega – predsednika kojem je  trebalo  oko 25 godina da shvati da je zemlji za ekonomski razvoj potrebna stabilnost a ne mitinzi na kojima se priziva ubistvo premijera. Ruku na srce, ne  želi Vučić sada kada je na vlasti ništa loše ni selu ni seljacima, voleo bi i on da su prinosi odlični, a cena još bolja,ali… Ali ne ume on bolje.

Na kraju ima nade za naše navodnjavanje. Garantujem. Kakvi Arapi, kakvi bakrači. Čim Zorana Mihajlović probuši tunel kroz Frušku goru i dovede vodu iz Novog Sada i Dunava do Srema, Mačve i Šumadije ima sve da nam krene.

Ne zna se ko više malti praznu slamu. Predsednik ili oni oko njega.

Što bi rekla stara kinesko-srpska poslovica – lipši magare do zelene vode.

Milovan Lukić