banner-image

Kompjuter u službi pčelara

 U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) su dodeljene nagrade pobednicima konkursa “Najbolja projektna ideja za regionalni razvoj“ koji je raspisala Razvojna agencija Srbije (RAS). Pobednici konkursa su, kako prenosi B92, studenti iz Čačka, koji su povezali računarstvo i informacione tehnologije sa poljoprivredom i pčelarstvom.

Čačanski studenti predstavili su svoju ideju praćenja različitih parametara u košnici, uz pomoć bežičnih senzora, koji će se prenositi na računare i pametne telefone a namenjena je, pre svega, pčelarima početnicima.

Od 69 vrlo kreativnih predloga, ideja “Pčelarstvo za svakoga“ osvojila je milion dinara. 
Od 15 najboljih, prvih sedam je dobilo nagrade, dok je su preostalih osam dobili  neočekivanu podršku Ministarstva za evropske integracije i ministarke Jadranke Joksimović. Naime, prilikom dodele nagrada, ministarka prilikom dodele nagrada za prvih sedam najbolje rangiranih projekata, obećala podršku i za ostalih osam koji na žalost nisu imali sreće da ovog puta budu nagrađeni”.

Ministarka je obećala da će pokušati da odvoji deo sredstava koje Srbija dobija iz pretpristupnih fondova EU, za realizaciju projekata koji nisu nagrađeni, a takođe su kvalitetni.

(B92)