banner-image

Proizvođači jagodičastog voća sabiraju gubitke

Proizvođači jagodičastog voća u centralnoj Srbiji višestruko su razočarani. Nakon što su pretrpeli štete od klimatskih faktora, odnosno niskih temperatura ranije ove godine, ali i suše koja je usledila kasnije, razočarala ih je i cena. Ni uz sve pritiske, pregovore i obećanja vlade cena maline nije povećana na 160 dinara koliko je trebao da bude novi akontni iznos. Hladnjačari po rečima proizvođača malinu i dalje otkupljuju najčešće za 140 dinara.

Berba maline privodi se kraju i tu će, po svemu sudeći, malo moći da se uradi kako bi se popravila već učinjena šteta.

Na nekim mestima već je počela ili uskoro treba da počne berba kupine, međutim, i tu će, kako sada stvari stoje, proizvođači ostati kratkih rukava.

Bez obzira na najave da je rod ovog voća desetkovan i da je prva otkupna cena kupine koja ide u izvoz pramašuje 200 dinara, proizvođači kažu da hladnjačari ovo voće otkupljuju za svega 40 dinara. I tu nije kraj jer postoje najave da će cena i dalje padati. Mnogi od njih se pitaju da li da uopšte počinju berbu i plaćaju berače.

Lane je, da podsetimo, cena kupine pala na svega 20 dinara kada je većina proizvođača prestala da je bere. Međutim, mnogi od njih imali su malinu čijom dobrom cenom su nadomestili gubitak na kupini. Ove godine nemaju mogućnost alternativne zarade ni na jednom usevu, jer su niski i cene i prinosi.

S.K