banner-image

Skoro trećina alkoholnih pića i sokova sumnjivog kvaliteta

Poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sektora poljoprivredne inspekcije, Odeljenja za vino, rakiju, alkoholna i bezalkoholna pića obavili su nedavno kontrole bezbednosti jakih alkoholnih pića, vina, piva i osvežavajućih bezalkoholnih pića  u prometu.       

Obavljena je  1823 kontrola  prometa i to 484 na pijacama, 1034 u maloprodajnim objektima i 305 u veletrgovinama. Tom prilikom su kod 503 proizvoda utvrđeni  nedostaci. Za 140 proizvoda je konstatovano da je protekao  rok upotrebe, 279 proizvoda nije imalo   deklaraciju  usklađenu sa tehničkim propisima, a kod   84 proizvoda kvalitet nije bio odgovarajući .

Iz tog razloga doneto je 256 rešenja o povlačenju iz prometa iz maloprodaje i veleprodaje. Time je bilo obuhvaćeno 1477 litara vina i  5344 litara rakije, dok je na  pijacama oduzeto i uništeno 71 litara rinfuz rakije i vina.

Nalogom je naređeno uništavanje rakije i vina sa pijacama, jer su to nebezbedni proizvodi za koje ne postoji dokumentacija o poreklu, kvalitetu  i originalnosti. To su, kako se navodi na sajtu resornog ministarstva, proizvodi od neregistrovanih lica, koji predstavljaju sivu zonu prometa i  najveću opasnost po bezbednost potrošača.

Protiv prekršilaca  su podnete  63  prekršajne prijave i 9 zahteva za privredni prestup.

U akciji na pijacama otkrivene su 22 ososbe koje stavljale u promet vino i rakiju u rinfuznom stanju. Oduzeto im je 43 litara  rakije i 28 litara vina i naloženo je njihovo uništavanje. Permanentnim   kontrolama   prometa na  pijacama postignuto je da je broj prekršioca sveden na pet odsto.

U akciji u maloprodajnima objektima  otkrivena su 134 proizvoda sa isteklim rokom, kod 261 proizvoda deklaracije nisu bile usaglašene sa tehničkim propisima,  a 79 proizvoda  po kvalitetu  nisu zadovoljavali norme. Doneto je ukupno 207 rešenja o zabrani prometa  neodgovarajućih  proizvoda. Iz prometa je povučeno 1095 litara rakije, 1749 litara vina,  i 840 litara piva. Podneto je 44 prekršajnih prijava i 6  zahteva za  privredni prestup.

U akciji u veletrgovinama doneto je 27 rešenja o povlačenju  proizvoda i to šest proizvoda sa isteklim rokom, 18  proizvoda sa neodgovarajućim deklaracijama i  pet proizvoda koji nisu bili odgovaraućeg kvaliteta. Zabranjen je promet 382 litara  rakije,  3595 litra vina, 104 144 litara osvežavajućih bezalkoholnih pića  i 45 litara piva. Podnete su 3 prekršajne prijave prijave i 1 zahtev za privredni prestup.

U cilju praćenja bezbednosti, a u okviru toga i kvaliteta proizvoda na tržištu tokom godine pored redovnih obavljaju se i akcijske kontrole kod proizvođača i  prometnika. Ove akcije organizuju se periodično tokom  intenzivne sezonske proizvodnje potrošnje kontrolisanih proizvoda.