banner-image

Evropski farmeri traže petnaestogodišnju dozvolu za glifosat

Evropska komisija je svojevremeno produžila dozvolu za upotrebu aktivne materije totalnih herbicida – glifosat do kraja 2017. godine uz uvođenje zabrane tretiranja parkova, igrališta i drugih javnih površina Nedavno su, međutim, dve velike evropske organizacije „Copa and cogeca“ i „COCEREAL“ koje okupljaju farmere, njihova udruženja i trgovce, tražile da se odobri puna upotreba ove aktivne materije  tokom narednih 15 godina. Svoj zahtev ove organizacije baziraju na pozitivnoj proceni o bezbednoj upotrebi ove materije koju su dale Evropska organizacija za sigurnost hrane i  Evropska agencija za hemikalije. U saopštenju koje su ovim povodom sastavile organizacije navodi se da sada postoje pouzdani naučni dokazi da glifosat nije štetan pa se Evropskoj komisiji predlaže da  odobri njegovu upotrebu tokom narednih 15 godina.

„Copa-cogeca“ i „COCERAL“ ističu da glifosat ulazi u sastav herbicida koji su najviše u upotrebi, kao i da je potvrđena njegova uloga u sprečavanju erozije zemljišta smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Glifosat  ima dozvolu za upotrebu u Evropi još 2002. godine i to je najviše korićen totalni herbicid na starom kontinentu, ali i u svetu. Popularnost je stekao zahvaljujući tome što je jeftin  i pouzdan pa ga poljoprivrednici rado koriste.

Protivnici glifosata se, sa druge strane, pozivaju na izveštaj Svetske zdravstvene organizacije koja je utvrdila da je ova supstanca najverovatnije kancerogena.

S.K.