banner-image

I vojvođanski malinari uključeni u razgovore o ceni

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu mr Vuk Radojević i ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović razgovarali su danas u Vladi Vojvodine o položaju vojvođanskih malinara s predstavnicima udruženja „Bačkopoljski malinari“ i „Malina Ratkovo“. Radojević je nakon sastanka rekao da očekuje da se cena maline u narednom periodu poveća, te dodao da sve činjenice na tržištu idu tome u prilog.

„Na primeru maline iz Centralne Srbije vidimo kako je podignut nivo akontne cene i očekujemo da se isto tako desi i po pitanju maline u Vojvodini, a to kažem pre svega zbog toga što će se malina u Vojvodini brati do oktobra, za razliku od maline iz Centralne Srbije, koja se praktično završava u narednim danima“, naveo je Radojević.

On je podsetio da resorni sekretarijat ima niz novih podsticajnih mera, između ostalog i za nabavku elemenata za zaštitu grada, gde je posebno prepoznato jagodičasto i bobičasto voće što nije bio slučaj do ove godine.
„Kroz naše konkursne linije po prvi put se primenjuju i mreže za zasade i značajno smo povećali sredstva za opremanje hladnjača u odnosu na prošlu godinu kada smo opredili 35 miliona dinara, sada smo izdvojili 145 miliona, a maksimalni iznos po korisniku je povećan sa tri na pet miliona dinara“, kazao je Radojević.
Po njegovim rečima u narednom periodu razmišljaće o tome da proizvođači objedinjeni u zemljoradničke zadruge imaju mogućnost da povuku više sredstava za opremanje hladnjača.
„Tako bi bili u mogućnosti da sufinansiramo 50 odsto izgradnju hladnjače zavidnog kapaciteta, koja bi zadovoljila potrebe malinara u toj regiji“, naveo je Radojević.
Radojević kaže da prisustvo ministra Nedimovića na sastanku ukazuje na to da želi da razume specifičnost problematike proizvodnje maline u Vojvodini u odnosu na one u Centralnoj Srbiji.
„Na današnjem, vrlo kontruktivnom sastanku smo zajednički zaključili da ćemo kroz naše mere u narednom periodu zajednički sa referentnim predstavnicima malinara u Vojvodini koji su danas prisustvovali sastanku uskladiti naše mere i podržati ih“, kazao je Radojević.
U prilog povećanju cene maline, kaže, ide i činjenica da je malina u Poljskoj u vrlo nezavidnoj poziciji u odnosu na očekivani prinos.

„Procena je da u Vojvodini imamo oko 1.000 hektara sa tendencijom rasta i upravo iz tog razloga svi relevantni i nadležni organi u pokrajini i republici moraju da uvaže malinarstvo kao jednu od razvojnih grada poljoprivredne delatnosti i da shodno tome opredelimo mere agrarne politike“.

Malinari će u ovoj godini, kaže, biti u jednoj meri u nezavidnoj poziciji pre svega zbog lošeg prinosa.
„Naravno da visina prinosa utiče i na cenu koštanja u odnosu na fiksne i varijabilne troškove i u tom smislu možemo reći da nas očekuje teška godina, ali svakako da sa povećanjem akontne cene u Centralnoj Srbiji možemo očekivati i povećanje cene u Vojvodini“, podvukao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.
Danilo Šćepanović, proizvođač iz Ratkova, kaže da je današnjim sastankom načinjen prvi korak ka nastojanju da se pronađe rešenje koje će zadovoljiti sve strane, te da konačno rešenje nije postignuto.
„Mi se borimo da dobijemo akontnu cenu, ništa konkretno nije dogovoreno, ovo je samo prvi razgovor i očekujemo da već sledeće nedelje razgovori budu nastavljeni dok ne dobijemo konačno rešenje, mi nećemo odustati jer je u pitanju naša egzistencija“, rekao je Šćepanović i dodao da od države očekuje da pomogne u rešavanju problema oko cene maline i u tome da se zakoni pođednako primenjuju na celoj teritoriji Srbije.

(Dnevnik)