banner-image

Uhapšen zbog izvoza lažnih jabuka u Rusiju

Zbog sumnje da je mimo zakona pribavio svojoj firmi Botunjac fruit korist od 131 miliona dinara, a sebi 36 miliona dinara, policija je uhapsila N. J. (25) iz okoline Varvarina.

Osumnjičeni se, kako se navodi u saopštenju MUP, tereti da je, kao odgovorno lice u preduzeću Botunjac fruit od aprila 2016. do januara 2017. godine, nabavljao voće iz EU preko kompanija „VKV“ i „Azimut 037“ i prodavao ga u Rusiji tako što je pravio otkupne liste neistinite sadržine, odnosno lažno prikazujući da se radi o voću iz Srbije. Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba odgovornog lica u pomaganju, policija je uhapsila i V. P. (32) i N. M. (43) iz Kruševca.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu, ističe se u saopštenju MUP.

U poslednje dve godine u nekoliko navrata iz Rusije su Srbiji vraćene jabuke. Septembra prošle godine u Orlovskoj oblasti, u centralnom delu Rusije, pronađeno je 13 tona jabuka iz Srbije zaraženih opasnom štetočinom, kako je to tada saopštila je fitosanitarna inspekcija Rusije Rosselkhoznadzor. Ista inspekcija je aprila 2015. ograničila uvoz jabuka iz Srbije, ovog puta, zbog falsifikovanja srpskih fitosanitarnih sertifikata u Evropi.

„Za veliki broj proizvoda koji se izvoze u Rusiju, Evropljani su napravili falsifikovana dokumenta. Proverili smo 33 sertifikata za jabuke iz Srbije, i samo jedan od njih je autentičan“, rečeno je tada u ruskom Rosselkhoznadzor.

(Danas)