banner-image

Uskoro 30.000 hektara pod navodnjavanem

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović saopštio je da će u periodu od 8. do 12. avgusta početi radovi na četiri sistema za navodnjavanje na prostoru Vojvodine, dok će do kraja tog meseca biti otvoreno još sedam sličnih gradilišta na području Srbije.

On je, gostujući na televiziji Pink rekao da su tri projekta na prostoru srednjeg Banata, a jedan na prostoru opštine Vrbas – u Bačkoj.

U pripremi su još tri projekta na teritoriji centralne Srbije, a ideja je da na ovaj način više od 30.000 hektara zemljišta stavi pod sisteme za navodnjavanje.

Ministar je naglasio da će se time povećati kvalitet zemljišta i prinosi. Prema njegovim rečima, ugovori će biti zaključeni u drugoj polovini avgusta, a početkom septembra počeće njihova realizacija.
Radovi na sistemu između Save i Drine počeće do kraja godine, dok će u 2018. godini početi druga faza projekta, koja će obuhvatiti prostor oko Čačka, dok će treći sistem biti oko Smedereva i Aleksinca, precizirao je Nedimović.
Reč je, kako je objasnio, o postojećim kanalima koji su ranije služili isključivo za odvodnjavanje, a sada će tu biti velike pume koje će prepumpavati vodu ili iz kanala Dunav–Tisa–Dunav, ili iz okolnih reka, kada je suša i nema vode, pa će poljoprivredni proizvođači moći da crpe vodu iz tih kanala i da navodnjavaju njive.
On je podsetio na to da Srbija ima odobren budžet od 100 miliona dolara iz kreditne linije koja se popularno naziva „Abu-Dabi fond“, a koji je uzela pre dve i po godine po veoma povoljnoj kamatnoj stopi od jedan odsto na godišnjem nivou.
Paralelno sa tim, kako je ukazao, resorno ministarstvo je odobrilo posebna podsticajna sredstva za mikrosisteme za navodnjavanje, odnosno za bušenje bunara, gde se dotira do 50 odsto sredstava za nabavku pumpi.

Ministarstvo će tokom jeseni imati i poseban sektor koji će se baviti klimatskim promenama u poljoprivredi, najavio je Nedimović i dodao da će u novembru biti organizovan i prvi poziv za poljoprivredne proizvođače iz IPA projekta.

Prema njegovim rečima, ne radi se samo o 175 miliona evra koje odobrava EU, već naša država na to dodaje još 50 miliona evra, od kojih će najviše biti opredeljeno za nabavku mehanizacije, traktora, skladišnih kapaciteta i drugog za fizička lica. Istovremeno, on je rekao da Ministarstvo radi sa udruženjem osiguravača na pripremi velike kampanje promovisanja osiguranja u poljoprivredi čija je realizacija planirana na jesen. Ministar je ocenio da u osiguravanje od štete usled mrazeva, grada i suša treba da se uključe i lokalne samouprave.