banner-image

Bespovratna pomoć za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nedavno je donelo Pravilnik o korišćenju podsticaja za promotivne akivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je juče stupio na snagu.

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi i načini za ostvarivanje prava na podsticaje za promotivne aktivnosti  u ovim oblastima. Podsticaće se organizacija naučno-stručnih skupova, seminara, radionica, tribina i predavanja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na teritoriji Republike Srbije. Takođe i organizacija privrednih manifestacija, sajmova i izložbi u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji. Sredstva će se odobravati i za izlaganje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na privrednim manifestacijama, sajmovima i izložbama u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u inostranstvu. Podsticaće se i učešće, odnosno izlaganje sopstvenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na privrednim manifestacijama, sajmovima i izložbama u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na teritoriji Republike Srbije.

Podsticajna sredstva za organizaciju naučno-stručnih skupova namenjena su za zakup prostorija sa osnovnom tehničkom opremom za organizaciju naučno-stručnih skupova, seminara, radionica, tribina i predavanja, angažovanje predavača sa odgovarajućim referencama vezanim za temu za koju drži predavanje, izradu i štampanje promotivnog i edukativnog materijala na temu koja je bila predmet naučno-stručnog skupa, seminara, radionice, tribine ili predavanja. Podsticaji mogu da se iskoriste i za  oglašavanja u štampanim i elektronskim medijima.

Kada je u pitanju organizovanje privrednih manifestacija, sajmova i izložbi podsticaji su namenjeni su za nadoknadu troškova zakupa izlagačkog prostora sa osnovnom tehničkom opremom,  izgradnje, odnosno zakupa štanda,  zakupa bine, ozvučenja i osvetljenja, štampanja promotivnog materijala i oglašavanja u štampanim i elektronskim medijima.

Podsticaji namenjeni u svrhu izlaganja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na privrednim manifestacijama, sajmovima i izložbama u inostranstvu mogu se upotrebiti za zakup izlagačkog prostora sa osnovnom tehničkom opremom,  izgradnje, odnosno zakupa štanda.

Podsticaji za izlaganja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na manifestacijama u našoj zemlji namenjeni su za nadoknadu troškova zakupa izlagačkog prostora sa osnovnom tehničkom opremom, izgradnje, odnosno zakupa štanda.

Pravo na podsticaje, zavisno od toga za koju vrstu podsticaja konkuriše može da ostvari fizičko lice–nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva,  preduzetnik, pravno lice, pravno lice registrovano u skladu sa zakonom kojim se uređuju udruženja, jedinica lokalne samouprave, obrazovna ustanova i naučnoistraživačka ustanova.

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje podnosi se pisanim putem Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu od 1. aprila do 31. oktobra tekuće kalendarske godine. 

Za organizaciju jednog naučno-stručnog skupa, seminara, radionice, tribine, predavanja, privredne manifestacije, sajma ili izložbe u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na teritoriji Republike Srbije pravo na podsticaje može da ostvari samo jedan podnosilac zahteva.

Podsticaji se utvrđuju u procentualnom iznosu od  od vrednosti realizovanih troškova ovog pravilnika, umanjeni za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, u skladu sa propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Ukupan iznos sredstava koje mo da ostvari jedan korisnik kreću se u rasponu od 50.000,00 do 500.000,00 dinara zavisno od namene.

Podsticaji se isplaćuju na osnovu rešenja Uprave, po redosledu podnošenja zahteva, a do iznosa finansijskih sredstava utvrđenih propisom kojim se ure|uje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje podnosi se od 10. avgusta do 31. oktobra 2017. godine, za predmet podsticaja koji je u potpunosti realizovan u periodu od 1. oktobra 2016. godine do 31. oktobra 2017. godine.