banner-image

Gasi se centar za strna žita?

Centar za strna žita, najstarija naučnoistraživačka ustanova iz oblasti poljoprivrede na Balkanu, sa tradicijom dugom 120 godina, biće zatvoren, a ta odluka će biti doneta na sutrašnjoj sednici Skupštine grada, tvrdi v.d. direktora ove ustanove, Blagoje Kovačević. Zbog toga je on uputio i otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, od koga traži da spreči „kragujevačke politikante“ da unište jednovekovni rad Centra za strna žita, preneo je InfoKG.

Na dnevnom redu Skpuštine grada konkretna tačka o gašenju Centra za strna žita ne postoji. Međutim, u okviru tačke dnevnog reda predlog odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave grada Kragujevca za 2017. godinu, predviđeno je da u Centru za strna žita ostane samo jedan, od ukupno 45 zaposlenih. Kovačević za InfoKG kaže da se upravo u tom delu dnevnog reda današnje sednice Skupštine grada vidi namera da se zatvori Centar za strna žita. 

U nastavku vam prenosimo kompletno otvoreno pismo koje je v.d. direktora Centra za strna žita, Blagoje Kovačević, uputio predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.

„Nisam naivan i ne verujem u čuda, ali kao trenutni vd direktora najstarije naučnoistraživačke ustanove iz oblasti polјoprivrede na Balkanu,sa tradicijom dugom 120 godina, nemam pravo da ćutim, pred namerom Vaših političkih saboraca u gradu Kragujevcu da zatvore Centar za strna žita.Ova operacija niske moralne vrednosti predviđena je da se obavi na sednici Skupštine grada u petak 28.07.2017.godine, gašenjem Centra. Centar je osnovan daleke 1898 godine ukazom kneza Aleksandra Obrenovića i od tada prati i doprinosi razvoju polјoprivrede naše države.Očigledno, došla su vremena kada o Centru odlučuju neki lјudi koji ne znaju šta je država ili još gore nisu dobronamerni prema njoj.Ako odluče da ugase ovu naučnu ustanovu sudiće im sud istorije, a strašniji će biti onaj nevidlјivi od koga svi strepimo.

Zato od Vas tražimo zbog države Srbije, Centra za strna žita i na kraju zaposlenih da sprečite kragujevačke politikante, koje ste doveli na vlast, u nameri da unište jednovekovni rad i trud polјoprivredne nauke u Srbiji.

Podsećam Vas da  ste prilikom posete Kragujevcu prošle godine JAVNO obećao da će se rešiti problem u Centru za strna žita, a mislim da nijednog trenutka niste  pomislili  da će se problem rešiti na ovaj način.

Kako bi se oslobodili zaposlenih, nakon što je grad Kragujevac preuzeo Centar za strna žita od Republike Srbije ( dobili su 55 hektara najatraktivnije zemlјe u okolini čija je vrednost preko 40 miliona evra), formirali su novo preduzeće slične delatnosti ( partijsko preduzeće),koje će preuzeti imovinu Centra onu materijalnu, ali i onu vredniju, stvorenu umom i duhom, licence za sorte strnih žita, veliki broj naučnih radova priznatih naučnih radnika (preko 50 doktora nauka), koji su prošli kroz ovu kuću i ostavili traga u njoj najviše u vidu novostvorenih sorti svih vrsta  strnih žita ( priznato 98 sorti). Nisam ubeđen da partijski kadrovi koji su zaseli u fotelјe tog novog preduzeća razumeju, a još manje cene vrednosti koje im dospevaju u ruke.Naučni radnici, inžinjeri, tehničari i svi drugi zaposleni nisu odgovorni za stanje u kojem se Centar trenutno nalazi. U prethodne dve decenije nad Centrom su se iživlјavale razne političke partije, ekspermetisale sa njegovim upravlјanjem zaklјučivali štetne Ugovore bez saglasnosti bilo koga u Centru. 

Nisu lјudi, zaposleni u Centru balast, jer njih Vaši politički pratioci iz Kragujevca pokušavaju da se oslobode, već njihovo neznanje, nerazumevanje ili loša namera prema vrednostima države Srbije, kao što je Centar. 

Naglašavam da sam Vd direktora od 2013 godine  odlukom Vlade Republike Srbije a od maja 2016 godine odlukom gradskog veća i gradonačelnika i da od tada  iako sam mnogo puta pokušavao NIKADA nisam ni video ni razgovarao nisakim od lјudi koji su  doneli ovu sramnu odluku. 

Možda nije ni važno ali moram istaći da nikada nisam bio član nijedne političke partije.“, navodi se u otvorenom pismu upućenom Vučiću.

Podršku radnicima Centra za strna žita pružio je Savez samostalnih sindikata Kragujevca, koji je uputio otvoreno pismo odbornicima lokalnog parlamenta. 

„Pred vama je odluka o zatiranju kragujevačkog Centra za strna žita, najstarijeg naučno istraživačkog Centra za polјoprivredu na Balkanu, koji osnovaše 1898. godine, naši vizionarski preci. Tu odluku treba da potvrdite u petak 28.07.2017.godine. 

Predlog za njegovo gašenje upućuju stranke čije je trajanje, u istrojiskom toku, jednako svetlosti komete nad ovim našim šumadijskim nebom. Ne očekujemo da većina vas odustanete  od takve odluke, jer danas je vreme nacionalnog samouništenja, kome mnogi nesvesno doprinose. Nije čudo da neki i od vas u tome učestvuju.

Ipak da vas upozorimo o čemu odlučujete i zarad čijih interesa donosite takvu odluku. Centar za strna žita u kontinuitetu radi 120 godina obavlјajući svoje dve osnovne funkcije, obrazujući kadrove neophodne jakoj državi i stvarajući nove sorte polјoprivednih  proizvoda, koje su značile nezavisnost i sposobnost opstanka. 

Nevolјe počinju kada je iz Beograda odlučeno, u vremenu kada je kragujevački Centar silom politike bio uguran u Institut za polјoprivredu  Srbije, da se Upravna zgrada Centra renovira, i o tom poslu je zaklјučen štetan Ugovor. Razoreni pravni sistem uvukao je Centar u vrtlog uništenja. Rešenje je potraženo u želјi zaposlenih da Centar u svoje okrilјe preuzme Grad Kraguejvac od Republike Srbije, naivno verujući da je duh Kragujevca jači od šićardžijsko partijskih marifetluka.

Grad Kraguejvac je od Centra preuzeo 55 hektara zemlјišta, valјda jedinog cilјa ove niskomoralne operacije, preuzimanje Centra. Uz zemlјište Grad, pomalo nevolјno dobija i osnovno blago Centra, licence za strna žita stvarane više od jednog veka. Kao osnovni problem Centra ističu se zapolseni, oni koji svih ovih teških, uništavajućih godina, brane Centar. Rešenje je opet pronašla politika! Formirano je novo preduzeće  prozaičnog naziva Centar za polјoprivredu i ruralni razvoj, sa nabrojanim delatnostima sličnih onima koje je Centar imao, ali sa partijskim kadrovima u njemu. Oni, navodno, treba da sačuvaju blago Centra. Dosadašnji radnici biće najureni u beznađe, Nacionalne službe za zapošlјavanje.

To vi radite svojom odlukom, pretpostavlјamo zarad sitnog interesa nekiih od vas i volјe političkih moćnika koju neki od vas slepo izvršavate. 

Ubeđeni smo, kragujevčani vam to neće oprostiti!“, navodi se u otvorenom pismu Saveza samostalnih sindikata Kragujevca. 

Kakva će zaista sudbina zadesiti Centar za strna žita biće poznato nakon današnje sednice Skupštine grada Kragujevca.