banner-image

Obavezno ukloniti dvogodišnje lastare u malinjaku

Nakon završene berbe maline, obavezno bi trebalo odseći dvogodišnje lastare koji su doneli rod. Istovremeno treba prorediti jednogodišnje lastare koji su prebujni, preslabi ili oštećeni. Nakon presecanja lastari mogu ostati vezani uz naslon jer samim na taj način stvaraju zasenu mladih lastara koji su i do tad rasli u zaseni kako ne bi došlo do ožegotina lišća i stabla na direktnom suncu.

Presečeni lastari ujedno služe kao neka vrsta naslona za mlade lastare što omogucava lakše obavljanje odredjenih operacija u medjurednom prostoru (reziranje, uništavanje korova, zaštita od bolesti).

Merom uklanjanja lastara koji su doneli rod postižu se višestruki efekti kao što je bolji rast i razvoj ostavljenih lastara za narednu vegetaciju, jer  dobijaju više hrane, vode, svetlosti.

To utiče na njihovo bolje obrastanje rodnim pupoljcima, sazrevanje lastara i veću otpornost na niske temperature.

Uklanjanje dvogodišnjih izdanaka predstavlja i značajnu meru u smanjenju bolesi i štetočina, jer se na ovaj način smanjuje potencijal za primarne infekcije u narednoj vegetaciji. Dvogodišnji lastari predstavljaju stalni izvor zaraze (didimele) i stecište za mnoge štetočine.

 I pored svih navedenih pozitivnih efekata poizvodjači u našoj zemlji ovu meru često odlažu za jesen a neki čak za proleće što značajno utiče na prinos i kvalitet u narednoj godini.

(PSSS Leskovac)