banner-image

Uz znanje i ljubav lubenice budu slađe

Vasu Dudaševa, poljoprivrednog proizvođača iz Kovilja dobro znaju novosađani koji stanuju u blizini železničke stanice. Od njega, naime, već 18 godina kupuju lubenice koje prodaje uvek na istom mestu, ispred „Simpa“. Kupci dobro znaju da Vasa prodaje samo ono što je sam proizveo i da su slatki plodovi koje nudi sveži i da su još juče bili na njivi.

-Moja porodica se ovim poslom bavi još od 70-tih godina, imamo veliko iskustvo, ali i pored toga angažujemo stručnjake koji nam povremeno daju smernice za unapređenje posla. Sortiment i način proizvodnje podredili smo upravo ovakvoj prodaji, u direktnom kontaktu sa kupcima. To znači da sejemo hibride koji imaju krupne plodove, s velikim sadržajem šećera koje beremo u punoj zrelosti jer ih odmah prodajemo, priča Dudašev.

Naglašava da su za kvalitet lubenica važni agrotehnika i zbor zemljišta jer ova vrsta najbolje rezultate daje samo na rastresitom tlu, neutralne reakcije.

-Važno je primeniti punu agrotehniku i sve potrebne poslove obaviti znalački i na vreme. Takođe, sami proizvodimo rasad tako što u martu obavljamo setvu u plasteniku, a u aprilu mlade biljke premeštamo u tunele koji ih štite od niskih temperatura. Zalivanje obavljamo sistemom kap po kap iz bunara koje imamo na svakoj parceli. Uglavnom, trudimo se da ništa ne prepustimo slučaju, pa onda ni rezultati obično ne izostanu, priča Dudašev.

Ovaj proizvođač prve lubenice bere već krajem juna, ali tržišnu prodaju počinje tek početkom jula. Posebno je zahvalan gradskim vlastima na razumevanju i dozvoli da uz naknadu svoje proizvode prodaje i van pijace. Na poslovima prodaje angažovana je cela porodica. Na početku sezone za kilogram lubenice dobijali su 35 dinara, a sada je cena pala na 20 dinara čime nije zadovoljan ako se uzmu u obzir ogromna ulaganja u ovu proizvodnju. Ipak i ovako je bolje nego da lubenicu prodaje na veliko sa njive jer u tom slučaju ne bi dobio više od šest-osam dinara za kilogram.

Porodica Dudašev ove godine je lubenicu posadila na hektar površine što je gotovo dvostruko manje u odnosu na  ono koliko su sadili ranije. Vasa  kaže da nisu imali veću parcelu a da na ostale nisu mogli da sade zbog plodoreda. Takođe i zbog paprike kojoj u ovom domaćinstvu posvećuju sve veću pažnju i ove godine imaju je na tri hektara. Očekuju da će ubrati 50 tona lubenice od kojih je velik procenat onih težine preko deset kilograma.

Dudašev ima ponude i da izvozi lubenicu i još uvek razmišlja da li da se upusti u ovaj posao. Ako i do toga dođe moraće, kako kaže, sve precizno da se utvrdi kako bi plodovi u najboljem stanju dolazili do kupaca. Ipak, napominje da se neće odreći ni prodaje u Novom Sadu.

-Navikao sam na ovo mesto i ljude. Poznaju me i znaju da će kod mene kupiti uvek svež i kvalitetan proizvod, kao i da ću eventualnu reklamaciju uvek uvažiti.

Dudašev na kraju razgovora dodaje da one lubenice koje ne prodaju obavezno prebiraju i u prodaju vraćaju samo ako su kvalitetne.

-Na ovim vrućinama lubenice brzo propadaju, a svežinu i zrelost moguće je utvrditi kuckanjem i ocenom zvuka koji se dobija tim putem. Zvuk ne treba da bude previše zvonak, ali ni previše tup. Pri tome različito se „čuju“ lubenice iz ranije berbe od onih koje dozrevaju kasnije. Takođe i težina lubenice je jedan od parametara za ocenu njenog stanja. Veličina mora da bude u srazmeri sa njenom težinom, objašnjava Dudašev i naglašava da svako odstupanje od ovih standarda ukazuje na neku nepravilnost i takvi plodovi ne idu u prodaju.

A.Milić

(Poljoprtivrednik)