banner-image

Znanjem do kvalitetnijeg mleka

U protekla četiri meseca savetodavci za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Prokuplje, Duška Petrović i Igor Petrović realizuju savetodavni modul Ministarstva poljoprivrede „Povećanje kvaliteta mleka primenom dobre higjenske prakse u poljoprivrednim gazdinstvima“.

Modul se realizuje u 12 uglednih gazdinstava koja se bave proizvodnjom mleka na području sve četiri opštine Topličkog okruga.

– Odabrana su gazdinstva koji imaju od pet do 15 krava u kojima smo nakon primene savetodavnog modula u proteklih nekoliko meseci zabeležili znatno poboljšanje kvaliteta mleka, rekao je savetodavac Igor Petrović i dodao da će se konačni rezultati njihovog rada znati nakon završetka primene savetodavnog modula koji traje šest meseci.

Prema njegovim rečima bolji higijenski uslovi utiču na kvalitet mleka što sve utiče i na povećanje njegove otkupne cene.
Zoran Radulović, vlasnik farme sa osam mlečnih krava koje dnevno daju blizu 170 litara mleka, naglašava da je izuzetno zadovoljan stručnim savetima poljoprivrednih stručnjaka.
– Zahvaljujući tome dobio sam mnogo kvalitetnije mleko a očekujem da će i njegova otkupna cena, koja sada iznosi 33,45 dinara po litru, biti veća, rekao je Radulović. 

(Južna Srbija Info)